ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
15.02.2023

ΑΑΔΕ: Πώς θα επιλύσετε εξωδικαστικά τις φορολογικές διαφορές.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

ΑΑΔΕ: Πώς θα επιλύσετε εξωδικαστικά τις φορολογικές διαφορές

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης φαίνεται πως βρίσκεται το σχέδιο μονιμοποίησης της επιτροπής εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών για την ταχεία επίλυση εκκρεμοτήτων μεταξύ της ΑΑΔΕ και των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες που θα δεχθούν την εξώδικη επίλυση των διαφορών με τις φορολογικές αρχές και υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023, θα έχουν «κούρεμα» έως και 75% στις προσαυξήσεις και στα πρόστιμα, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε έως 24 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να πληρώσουν το 30% της οφειλής εντός των πρώτων 5 ημερών από την υπογραφή του συμβιβασμού. Το υπόλοιπο της οφειλής μπορεί να εξοφληθεί σε δόσεις.

Πώς γίνεται η υποβολή αιτήσεων – Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι πολίτες που θα επιλέξουν την εξώδικη επίλυση των διαφορών τους με τη φορολογική διοίκηση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Η αίτηση:

1.υποβάλλεται μόνο στην πλατφόρμα www.eefdd.gr και δίνεται ηλεκτρονικά ο αριθμός φακέλου.

2. Αυτή υπογράφεται από δικηγόρο και αναφέρει το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, την ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας του φορολογούμενου του νόμιμου αντιπροσώπου του και του αντικλήτου του. Αυτό γίνεται εφόσον έχει ορισθεί, αν υποβάλλεται δε από νομικό πρόσωπο, ένωση προσώπων ή από ομάδα περιουσίας, αναγράφει την επωνυμία και την έδρα τους, τον αριθμό φορολογικού μητρώου αλλά και το όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, αριθμό φορολογικού μητρώου, ηλεκτρονική διεύθυνση και την ακριβή διεύθυνση της κατοικίας και του χώρου εργασίας του νόμιμου εκπροσώπου τους.

3. Γίνεται συνοπτική αναφορά στους λόγους, που κατά την κρίση του αιτούντος θεμελιώνουν το αίτημα, ήτοι:

• Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω παρόδου του χρόνου, εντός του οποίου η Φορολογική Διοίκηση είχε δικαίωμα προς καταλογισμό αυτών.

• Παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει τον επίδικο φόρο ή πρόστιμο λόγω λήψης φορολογικού πιστοποιητικού χωρίς επιφύλαξη.

• Εσφαλμένο καταλογισμό του φόρου ή προστίμου λόγω πρόδηλης έλλειψης φορολογικής υποχρέωσης ή αριθμητικού σφάλματος.

• Αναδρομική εφαρμογή της ευμενέστερης φορολογικής κύρωσης σύμφωνα με όσα έχουν γίνει δεκτά από τη νομολογία του ΣτΕ.

• Μείωση του πρόσθετου φόρου, του τόκου, των προσαυξήσεων και των προστίμων.

Η καταβολή

Εάν επιλυθεί η διαφορά και καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του κύριου φόρου που χρωστάει ο φορολογούμενος, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες από την υπογραφή του συμβιβασμού, τότε το ποσό της οφειλής μπορεί να εξοφληθεί σε έως 24 δόσεις και δίνεται έκπτωση στους πρόσθετους φόρους, τόκους, προσαυξήσεις και πρόστιμα που ανέρχεται:

• σε 75% εάν καταβληθεί σε 1 δόση,

• σε 65% για 2-4 δόσεις,

• σε 55% για 5 – 8 δόσεις,

• σε 50% για 9-12 δόσεις,

• σε 45% για 13-16 δόσεις,

• σε 40% για 17 – 20 δόσεις

• και σε 35% για 21 -24 δόσεις.

Εάν δεν καταβληθεί τουλάχιστον το 30% του κύριου φόρου που οφείλεται, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας από την αποδοχή της πρότασης της Επιτροπής, και δεν προχωρήσει νομίμως η εξόφληση του συνόλου αυτού, καθώς και εάν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των 2 τελευταίων δόσεων για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τότε ο συμβιβασμός θεωρείται ότι δεν επήλθε ποτέ και τυχόν καταβληθέντα ποσά θεωρούνται ότι καταβλήθηκαν έναντι της αρχικής οφειλής.

Πηγή: https://www.enikonomia.gr

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671