ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
24.02.2023

Σε κλοιό οι ενισχύσεις με πλαστά στοιχεία.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Σε κλοιό οι ενισχύσεις με πλαστά στοιχεία

Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε επιχορηγήσεις, κρατικές επιδοτήσεις για φυσικές καταστροφές και την πανδημία

Γιώργος Κούρος • gkouros@naftemporiki.gr

Εντολή για διασταυρώσεις μεγάλης κλίμακας, για επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, κρατικές ενισχύσεις για φυσικές καταστροφές, όπως και εκείνες που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πανδημίας, έδωσε το οικονομικό επιτελείο.

Οι διασταυρώσεις διενεργούνται στο πλαίσιο των ελέγχων για την ανάκτηση ποσών που δόθηκαν με τη χρήση πλαστών στοιχείων σε επιτήδειους.

Ήδη τα συναρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» και προχωρούν καθημερινά σε εξονυχιστικούς ελέγχους όσων έλαβαν ποσά από το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, ξεσκονίζοντας όλους τους καταλόγους των δικαιούχων και τα δικαιολογητικά που υπέβαλαν, έχοντας ήδη εντοπίσει παρανομίες που έχουν ανοίξει τον δρόμο της Εισαγγελίας για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι από τις τελευταίες διασταυρώσεις στις οποίες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, για αποζημιώσεις επιχορηγήσεις που δόθηκαν για τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τους σεισμούς των τελευταίων ετών, διαπιστώθηκαν δεκάδες παραβάσεις.

Συγκεκριμένα, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στους φακέλους για στεγαστική συνδρομή σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μετά τον μεγάλο σεισμό του 2021, εντοπίστηκαν 38 υποθέσεις απάτης.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εμπλεκόμενοι, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, επιχείρησαν να λάβουν αποζημιώσεις ύψους περίπου 500.000 ευρώ, έχοντας υποβάλει πλαστές βεβαιώσεις τεχνικού ελέγχου.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τους ελέγχους προέκυψε ότι τα έγγραφα είτε ήταν «μαϊμού», είτε ο υπογράφων μηχανικός ήταν ανύπαρκτος, είτε επρόκειτο για ανύπαρκτο ακίνητο.

Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις, με βάση τα όσα υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, που ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους άλλαξαν εκ των υστέρων το Ε9 για να συμπεριλάβουν κάποιο ακίνητο, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι φάκελοι με τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων έχουν ήδη παραπεμφθεί από τον ελεγκτικό μηχανισμό στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για περαιτέρω διερεύνηση των εν λόγω υποθέσεων.

Θα πρέπει πάντως να αναφερθεί ότι από τη θέσπιση του νέου πλαισίου κρατικής αρωγής και μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 191 εκατ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δοκιμάστηκαν από φυσικές καταστροφές ανά την επικράτεια. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2021 έως το τέλος του 2022 διατέθηκαν:

120,3 εκατ. ευρώ στις τρεις κατηγορίες δικαιούχων πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση ζημιών, έναντι της στεγαστικής συνδρομής, και αποζημίωση οικοσκευής

30,8 εκατ. ευρώ για επιχορηγήσεις

6,4 εκατ. ευρώ για προκαταβολές

33,7 εκατ. ευρώ, μέσω του ΕΛΓΑ, για αγρότες και μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για ζημιές σε πολυετείς καλλιέργειες.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671