ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
21.04.2023

Ηλεκτρονικά η φορολογική ενημερότητα και για φορολογούμενους με χρέη στο Δημόσιο.

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

Ηλεκτρονικά η φορολογική ενημερότητα και για φορολογούμενους με χρέη στο Δημόσιο

Τέλος οι επισκέψεις στην Εφορία για πιστοποιητικό ενημερότητας με παρακράτηση σε περίπτωση οφειλής. Τι ισχύει για είσπραξη χρημάτων και μεταβίβαση ακινήτων.

Γιώργος Παλαιτσάκης • gpalaitsakis@naftemporiki.gr

Με λίγα κλικ στον υπολογιστή τους θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή για μεταβιβάσεις ακινήτων οι φορολογούμενοι με οφειλές στο Δημόσιο. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) καθιερώνει από τον Μάιο ψηφιακές διαδικασίες και για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας με το όρο της παρακράτησης σε περίπτωση οφειλών.

Με το νέο καθεστώς οι οφειλέτες που θέλουν να εισπράξουν χρήματα ή να πωλήσουν ακίνητα, αλλά έχουν ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους για έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας ηλεκτρονικά, στην ψηφιακή πύλη myAADE και σε ελάχιστο χρόνο θα λαμβάνουν το αποδεικτικό, το οποίο είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση των συναλλαγών τους. Στο αποδεικτικό, το οποίο θα έχει ισχύ μέχρι 1 μήνα, θα αναγράφεται το ποσοστό που θα παρακρατεί η Εφορία από τα χρήματα που πρόκειται να εισπράξει ο φορολογούμενος ή από το τίμημα της μεταβίβασης ακινήτου.

Επισημαίνεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία τα ποσοστά παρακράτησης διαμορφώνονται ανάλογα με τη περίπτωση ως εξής:

1. Είσπραξη χρημάτων. Το ποσοστό της παρακράτησης διαμορφώνεται από 10% έως και 70% και ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ακόλουθων κατά περίπτωση ορίων:

– 10% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μεγαλύτερο του 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

– 30% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 50% έως και 70% της ρυθμισμένης οφειλής.

– 50% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό άνω του 30% έως και 50% της ρυθμισμένης οφειλής.

– 70% επί του εισπραττόμενου ποσού όταν η αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων και έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό έως και 30% της ρυθμισμένης οφειλής.

2. Περιοδική είσπραξη χρημάτων. Το ποσοστό παρακράτησης ορίζεται στο 10% επί του εισπραττόμενου ποσού εφόσον το ποσό της ρυθμισμένης οφειλής που υπολείπεται δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Εάν η συνολική εναπομένουσα ρυθμισμένη οφειλή είναι άνω των 20.000 ευρώ, τότε το ποσοστό που θα παρακρατείται από τα χρήματα θα πρέπει:

– να αντιστοιχεί στην κάλυψη 1 δόσης της τηρούμενης ρύθμισης/ ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού ενημερότητας και

– να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 10% του εισπραττόμενου ποσού, αλλά να μην υπερβαίνει το 30% αυτού.

3. Μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος. Εφόσον υπάρχουν οφειλές σε ρύθμιση ή οφειλές μη ληξιπρόθεσμες ή σε αναστολή το αποδεικτικό ενημερότητας εκδίδεται με ποσό παρακράτησης ποσοστού 70% επί του τιμήματος, εφόσον το τίμημα δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των ληξιπρόθεσμων ρυθμισμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση. Εάν υφίστανται ληξιπρόθεσμες οφειλές σε αναστολή άνω των 50.000 ευρώ, ορίζεται ποσοστό παρακράτησης 50% επί του τιμήματος, εφόσον αυτό δεν υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας, και έως το ύψος των συνολικών οφειλών σε αναστολή. Εάν το τίμημα υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας και το ποσό της παρακράτησης, υπολογιζόμενο επί του τιμήματος είναι μικρότερο των οφειλών, εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας με υπολογισμό του ποσού της παρακράτησης επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της παρακράτησης που προκύπτει από τον υπολογισμό αυτό δεν υπερβαίνει το τίμημα.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671