ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
26.04.2023

Ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας στα δελτία αποστολής.

Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Ηλεκτρονικό «μάτι» της Εφορίας στα δελτία αποστολής

Νέα προσπάθεια ελέγχου της φοροδιαφυγής, με την καθιέρωση υποχρεωτικά on line δελτίων αποστολής. Ψηφισμένες από τη Βουλή οι σχετικές διατάξεις, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής. Πώς θα λειτουργεί.

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή και με το on line δελτίο αποστολής στήνει η ΑΑΔΕ , με την πρεμιέρα του μέτρου σε πιλοτική εφαρμογή έως το τέλος του έτους και καθολική εφαρμογή έως τα μέσα του 2024.

Οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή, το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (στον ΣΚΑΪ), η καθιέρωση της υποχρέωσης on line δελτίου αποστολής θα συμβάλει στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για νέες μειώσεις φόρων.

«Τώρα, κόβω ένα δελτίο αποστολής, ταξιδεύω, άρα είμαι νόμιμος, φτάνοντας στον προορισμό μου μπορώ να το σκίσω και ούτε γάτα ούτε ζημιά... Αν θα κόψεις τιμολόγιο… c’est la vie...» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης. Με το νέο σύστημα, εξήγησε, όταν διακινείται κάτι, ένα αγαθό, θα πρέπει να συνοδεύεται από on line δελτίο αποστολής, ώστε να μπορεί η φορολογική διοίκηση να παρακολουθεί τι κινείται στη χώρα και αυτό να μην μπορεί να σκιστεί στη συνέχεια, καθώς θα συνδέεται με το τιμολόγιο. Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε το μέτρο «επαναστατικό για τη διακίνηση αγαθών, καθώς μας επιτρέπει παράλληλα να ξέρουμε και τι υπάρχει στην αποθήκη».

Με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, προβλέφθηκε η ψηφιακή έκδοση των απαιτούμενων από τη νομοθεσία για τα ελληνικά ελεγκτικά πρότυπα παραστατικών για τη διακίνηση αγαθών και η διαβίβαση αυτών στην ΑΑΔΕ. Με τις διατάξεις, επιδιώκεται η διευκόλυνση αφενός των επιχειρήσεων για την τεκμηρίωση και παρακολούθηση των συναλλαγών τους και αφετέρου της Φορολογικής Διοίκησης κατά τη διενέργεια των σχετικών επαληθεύσεων στο πλαίσιο των διενεργούμενων από αυτήν ελέγχων.

Οι νέες διατάξεις για την ψηφιακή έκδοση παραστατικών διακίνησης αγαθών ορίζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και σημάνσεις, αλλά και απευθείας διαβίβαση στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ο χρόνος διαβίβασης, η έκταση εφαρμογής, εξαιρέσεις και έναρξη ισχύος των νέων κανόνων έχουν παραπεμφθεί σε κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, ενώ με απόφαση του Διοικητή θα εξειδικευτούν οι ειδικότερες υποχρεώσεις των υπόχρεων οντοτήτων, οι προδιαγραφές, το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος και τα κανάλια διαβίβασης αυτών στην ΑΑΔΕ και κάθε άλλη λεπτομέρεια. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ , σε πιλοτική μορφή, το ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής θα κάνει πρεμιέρα έως το τέλος του 2023.

Πηγή : https://www.euro2day.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671