ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
10.05.2023

Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Όλα όσα είπε ο Μητσοτάκης για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα

Για το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ.

«Αυτή τη στιγμή, για τα επόμενα βήματα της φορολογικής μας πολιτικής θα αυξήσουμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Θα ανεβαίνει δηλαδή η κλίμακα για να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας με οικογένεια.

Θα εξετάσουμε ξανά τα τεκμήρια, είναι πολύ άδικα τα τεκμήρια για πολλούς συμπολίτες μας, είναι κάτι το οποίο το ακούω. Και από το δεύτερο μισό της επόμενης τετραετίας θα αρχίσουμε να εξετάζουμε, ανάλογα πια με την απόδοση της οικονομίας μας, και μειώσεις στο, ΦΠΑ -οριζόντιες όμως- ή ενδεχομένως και μεταπτώσεις σε άλλες κατηγορίες, για να μπορέσουμε να πλησιάσουμε σε συντελεστές που θα είναι πιο κοντά…» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρχουν διαβαθμισμένοι συντελεστές ΦΠΑ, όπως σε όλες τις χώρες, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως το πείραμα της Ισπανίας που μηδένισε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, απέτυχε.

«Απέτυχε το πείραμα αυτό. Και να σας πω κάτι; Ποιος δεν θέλει να μειώσει τις τιμές; Δηλαδή όταν κατηγορούμαστε ότι δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι, γιατί να μην το κάνουμε; Δεν θα ήταν το σωστό; Δεν θα είχαμε όφελος; Το μελετήσαμε πάρα πολύ προσεκτικά. Όταν πηγαίνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τα θέματα αυτά τα συζητάμε πάντα και επίσημα αλλά και ανεπίσημα. Και συγκρίνουμε εμπειρίες.

Όσες χώρες το δοκίμασαν, το μετάνιωσαν. Είχαν υστέρηση εσόδων και τελικά διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πραγματική μείωση τιμών», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Να σας δώσω και ένα γρήγορο παράδειγμα. Καφές. Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, ζήτησα τα στοιχεία. Μειώθηκε, πήγε από τον ανώτατο στον μεσαίο συντελεστή, η τιμή του καφέ μειώθηκε 0,5%. Άρα ουσιαστικά το κέρδος ήταν για την επιχείρηση, όχι κέρδος για τον καταναλωτή», πρόσθεσε.

Πηγή: https://www.enikonomia.gr/

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671