ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
10.05.2023

«SOS» για τους χαλαρούς ρυθμούς υποβολής δηλώσεων εισοδήματος.

Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

«SOS» για τους χαλαρούς ρυθμούς υποβολής δηλώσεων εισοδήματος

Από τους 129.026 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί ήδη 85.078 υπόχρεοι, οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κούρος • gkouros@naftemporiki.gr

«Καμπανάκι» χτυπά το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους, καθώς απομένουν 53 ημέρες για την εμπρόθεσμη υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, και τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, αφού καταγράφεται «χαλαρό» ενδιαφέρον.

Με δεδομένο δε, ότι βρισκόμαστε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την εκλογική «μάχη», τα στελέχη του υπουργείου προβλέπουν ότι ο ρυθμός υποβολής των δηλώσεων όσο περνάνε οι ημέρες θα φθίνει, ενώ ήδη εκφράζουν την ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Το γεγονός δε αυτό ανατρέπει πλήρως τα σχέδιά τους, όχι μόνο ως προς τις προθεσμίες υποβολής αλλά και ως προ τη ροή εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου, με αποτέλεσμα ήδη να κάνουν σχέδια επί χάρτου για παρατάσεις, αλλά κυρίως για τον επιπλέον χρόνο που θα μπορούν να δώσουν ώστε να μη χάσουν οι φορολογούμενοι τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τυχόν πρόσθετο φόρο που θα προκύψει από την εκκαθάριση σε πολλές δόσεις. Δεδομένο είναι εξάλλου ότι η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Η «μη συμμετοχή» των φορολογουμένων στη φετινή υποβολή των δηλώσεων πιστοποιείται άλλωστε και από τα στοιχεία που έχει συλλέξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από τα οποία προκύπτει ότι από τις 31 Μαρτίου, οπότε και άνοιξαν οι «πύλες» του ΤAXISnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων,

έχουν υποβληθεί κοντά στις 620.000 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, γεγονός που σημαίνει ότι καθημερινά κατά μέσο όρο υποβάλλονται περίπου 17.192 δηλώσεις. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τις επόμενες, ημέρες που απομένουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών δηλώσεων θα πρέπει καθημερινά κατά μέσο όρο να υποβάλλονται, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, περισσότερες από 120.600 δηλώσεις, προκειμένου και οι 6.533.000 φορολογούμενοι να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τη φορολογική τους υποχρέωση.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι οι φορολογούμενοι τηρούν την «παράδοση» όσον αφορά την καθυστέρηση υποβολής των δηλώσεων, παρά το κίνητρο που υπάρχει φέτος για την άμεση επιστροφή φόρου εισοδήματος στους υπόχρεους με πιστωτικό εκκαθαριστικό.

Πορεία υποβολών

Ειδικότερα, με βάση και τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι προχθες είχαν υποβληθεί 618.889 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1), το μεγαλύτερο μέρος των

οποίων είναι μηδενικές (54,7%). Σε ποσοστό 27,61% ανέρχονται τα χρεωστικά εκκαθαριστικά, με την καταβολή πρόσθετου φόρου από τους φορολογούμενους, ενώ τα πιστωτικά σημειώματα, που «κερδίζουν» και άμεση επιστροφή φόρου, ανέρχονται στο 17,7% του συνόλου.

Επιστροφές-εξπρές

Θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι η ΑΑΔΕ προχωρά, από την πρώτη στιγμή, στην επιστροφή του φόρου εισοδήματος εντός μίας εβδομάδας από την υποβολή

της δήλωσης. Στο πλαίσιο αυτό, από τις 31 Μαρτίου 2023, οπότε και άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων, μέχρι σήμερα έχουν γίνει έξι πληρωμές.

Ειδικότερα, από τους 129.026 φορολογούμενους που δικαιούνται επιστροφή φόρου, έχουν πληρωθεί ήδη 85.078 υπόχρεοι, οι οποίοι έχουν λάβει συνολικά το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι υπόλοιποι 43.948 φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν εντός της εβδομάδας ηλεκτρονικό μήνυμα από την ΑΑΔΕ, με το οποίο θα πληροφορούνται ότι το ποσό της επιστροφής φόρου εισοδήματος που δικαιούνται θα συμψηφιστεί με άλλες φορολογικές οφειλές.

Συμψηφισμοί

Σε κάθε περίπτωση, με βάση και το σχέδιο της ΑΑΔΕ, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές (ΕΦΚΑ), ή δεν χρωστούν ΕΝΦΙΑ, ή για κάποιο άλλο λόγο δεν έχουν δέσμευση ενημερότητας, θα συμψηφίζονται κεντρικά στο πρώτο και στο τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα.

Βέβαια όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις εφορίες. Πάντως οι όποιοι συμψηφισμοί θα καταστούν ακόμη ευκολότεροι στο εξής, καθώς ολοκληρώθηκε πρόσφατα και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με την ανάρτηση των σχετικών εκκαθαριστικών του φόρου στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων. Επισημαίνεται ότι ο χρόνος μετρά ήδη αντίστροφα, καθώς η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Μαΐου και οι υπόλοιπες εννέα έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Όσον αφορά την πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, στην περίπτωση φυσικά που δεν δοθεί παράταση και εφόσον οι υπόχρεοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό, καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και οι υπόλοιπες επτά επίσης έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση εμπρόθεσμης εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος παρέχεται έκπτωση 3% επί του οφειλόμενου ποσού.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671