ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
23.03.2024

Τροπολογία: Καταβολή Φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις - Καθορισμός με υ.α. των Κ.Α.Δ. ατομικών επιχειρήσεων που δεν αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα - Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος - Απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α..

 

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Τροπολογία: Καταβολή Φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις - Καθορισμός με υ.α. των Κ.Α.Δ. ατομικών επιχειρήσεων που δεν αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα - Εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος - Απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Κατατέθηκε τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 15ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις.» η οποία, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, περιλαμβάνει τις ακόλουθες διατάξεις:

Αρ. Τροπολογίας: 113/29 22.3.2024

Λήψη αρχείου

«1. Επανακαθορίζεται το πλαίσιο χορήγησης άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία, με τροποποίηση των οικείων διατάξεων του Κώδικα Μετανάστευσης και Ασύλου (ν.5038/2023). Ειδικότερα:

α. Αυξάνεται, ανάλογα με την περιοχή που υλοποιείται η επένδυση, η ελάχιστη αξία κτήσης της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο απόκτησής της καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα για τις οριζόμενες μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων. Διευρύνονται δε οι περιοχές της χώρας για τις οποίες απαιτείται υψηλότερο ποσό επένδυσης.

β. Στην περίπτωση επένδυσης, μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας:

- η απαιτούμενη ελάχιστη αξία κτήσης του ακινήτου παραμένει στις 250 χιλ. ευρώ στις ρητά οριζόμενες περιπτώσεις,

- τίθενται περιορισμοί ως προς την ελάχιστη επιφάνεια των κύριων χώρων, εάν πρόκειται για δομημένη ακίνητη περιουσία ή για ακίνητο για το οποίο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, επανακαθορίζονται δε οι περιπτώσεις που η επένδυση επιτρέπεται να αφορά σε περισσότερα του ενός ακίνητα.

γ. Τίθενται απαγορεύσεις ως προς τη χρήση, κατά περίπτωση, των ακινήτων που αποκτώνται κατά πλήρη κυριότητα και νομή από πολίτες τρίτων χωρών για την αρχική χορήγηση ή την ανανέωση άδειας διαμονής επενδυτή.

Σε περίπτωση μη τήρησης των αναφερόμενων απαγορεύσεων, προβλέπεται η ανάκληση της άδειας διαμονής ή/και η επιβολή στους κυρίους ή / και στους κατόχους του ακινήτου, του οριζόμενου αυτοτελούς διοικητικού προστίμου, το οποίο αποτελεί δημόσιο έσοδο.

δ. Παρέχονται οι απαιτούμενες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για την εφαρμογή των προαναφερόμενων ρυθμίσεων και εισάγονται μεταβατικής ισχύος διατάξεις, σχετικά με την ισχύ των αδειών διαμονής επενδυτή και τη δυνατότητα ολοκλήρωσης των επενδύσεων, σύμφωνα με το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο.

2. Καθορίζονται με υ.α. οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας των αναφερόμενων ατομικών επιχειρήσεων που δεν αντιστοιχούν σε εμπορική δραστηριότητα.

3. Εξαιρούνται, για τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2022), από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αναφερόμενοι αγρότες κανονικού καθεστώτος και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας.

4. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την καταβολή φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2023 (προβλέπονται κατά περίπτωση ο αριθμός δόσεων, οι ημερομηνίες καταβολής αυτών και η προσαρμογή τους σε περίπτωση παρατάσεως της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής της σχετικής δήλωσης κ.λπ.).

5. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται διατάξεις των άρθρων 3 και 4 του ν. 4223/2013 σχετικά με τις απαλλαγές από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. και τον υπολογισμό του κύριου ΕΝ.Φ.Ι.Α. αντίστοιχα.

Ειδικότερα :

- Απαλλάσσονται και για το έτος 2024 από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. (η απαλλαγή ίσχυε για τα έτη 2021 - 2023), τα μνημονευόμενα κτίσματα μετά του αναλογούντος οικοπέδου και παρατείνεται κατά ένα (1) έτος η ισχύς της, προαπαιτούμενης για τη χορήγηση της απαλλαγής, αίτησης.

- Επεκτείνεται και για το έτος 2024, η πρόβλεψη κατάταξης σε φορολογικές ζώνες χαμηλότερου συντελεστή βασικού φόρου, για τα μνημονευόμενα κτίσματα.».

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671