ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
03.04.2024

Μειώσεις 70%-80% στα πρόστιμα με άμεση παραδοχή της φοροδιαφυγής.

 

Τετάρτη 3 Απριλίου 2024

Μειώσεις 70%-80% στα πρόστιμα με άμεση παραδοχή της φοροδιαφυγής

Όσο πιο νωρίς γίνεται από τον ελεγχόμενο η ομολογία, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η έκπτωση

Γιώργος Παλαιτσάκης: Από την έντυπη έκδοση • gpalaitsakis@naftemporiki.gr

Έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις που επίκεινται να επιβληθούν ή έχουν ήδη επιβληθεί κατά τη διαδικασία διενέργειας φορολογικού ελέγχου προβλέπει μια νέα, μόνιμης ισχύος, διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη φορολογική διοίκηση, την οποία εισάγει το άρθρο 75 του υπό διαβούλευση νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Η έκπτωση θα μπορεί να φθάσει σε σημαντικά μεγάλο ύψος, της τάξεως του 70% – 80%, αν ο φορολογούμενος συμβιβαστεί με την ελέγχουσα φορολογική υπηρεσία σε πρώιμο στάδιο του ελέγχου.

Ειδικότερα, με τη νέα αυτή διαδικασία, κάθε φορολογούμενος που ελέγχεται από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης θα δικαιούται εκπτώσεων-μειώσεων στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις, το ύψος των οποίων θα κλιμακώνεται ανάλογα με το πόσο πιο νωρίς κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα αποδέχεται ότι διέπραξε παραβάσεις.

Ειδικότερα:

1.Εφόσον ο ελεγχόμενος ομολογήσει ο ίδιος τις φορολογικές παραβάσεις που διέπραξε, πριν ο έλεγχος φθάσει στη φάση της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών ή της έκδοσης πράξης προσωρινού προσδιορισμού φόρου, θα γλιτώνει σημαντικά ποσά προστίμων και προσαυξήσεων.

Θα του παρέχεται δηλαδή έκπτωση μεγάλου ύψους στα ποσά αυτά, επειδή θα έχει συμμορφωθεί άμεσα και θα έχει διευκολύνει τη διεξαγωγή του ελέγχου.

2.Εφόσον ο ελεγχόμενος δεν ομολογήσει άμεσα τις παρα βάσεις του, αλλά τις παραδεχτεί μετά την έκδοση προσωρινής πράξης προσδιορισμού φόρου και πριν από την έκδοση πράξης οριστικού προσδιορισμού φόρου, θα δικαιούται επίσης μείωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις σημαντική μεν αλλά μικρότερη απ’ αυτή που θα ισχύει στην περίπτωση της άμεσης ομολογίας των παραβάσεων.

3.Εφόσον ο ελεγχόμενος δεν συμβιβαστεί στα δύο προηγούμενα στάδια, αλλά το πράξει στο επόμενο στάδιο, δηλαδή εφόσον αποδεχτεί το τελικό αποτέλεσμα του ελέγχου που θα εξαχθεί με την έκδοση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου και δεν προχωρήσει στην άσκηση του δικαιώματος προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της ΑΑΔΕ, θα δικαιούται επίσης έκπτωσης στα ποσά των προστίμων και των προσαυξήσεων.

Η έκπτωση αυτή όμως θα είναι μικρότερη σε σύγκριση με τις εκπτώσεις που θα προβλέπονται για συμβιβασμούς στα προηγούμενα δύο στάδια.

4.Εφόσον ο ελεγχόμενος δεν συμβιβαστεί στα προηγούμενα τρία στάδια, αλλά προσφύγει στη ΔΕΔ και η υπηρεσία αυτή απορρίψει την προσφυγή του και εκείνος αποδεχθεί την απορριπτική απόφαση της ΔΕΔ, θα δικαιούται και πάλι έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις, η οποία όμως θα είναι ακόμη πιο μικρή σε ύψος απ’ ό,τι στα προηγούμενα στάδια.

5.Εάν ο ελεγχόμενος δεν αποδεχτεί την απορριπτική απόφαση της ΔΕΔ, προσφύγει στα δικαστήρια, αλλά συμβιβαστεί τελικά εξωδικαστικά με τη φορολογική διοίκηση, μην επιδιώκοντας δικαστική δικαίωση, παραιτούμενος δηλαδή από την προσφυγή του στα δικαστήρια, θα δικαιούται και πάλι έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις, η οποία όμως θα είναι ακόμη πιο μικρή σε σύγκριση με τις εκπτώσεις των προηγούμενων σταδίων.

Τα ακριβή ποσοστά των εκπτώσεων, τα οποία θα κλιμακώνονται αντιστρόφως ανάλογα με το πόσο νωρίς συμβιβάζεται ο ελεγχόμενος φορολογούμενος, προβλέπεται να καθοριστούν με απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γεωργίου Πιτσιλή. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι οι εκπτώσεις θα φτάνουν έως και το 70%-80%.

Η νέα αυτή διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού με την εφορία θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2024, δηλαδή αμέσως μόλις λήξει η προθεσμία για εξωδικαστικό συμβιβασμό, που προβλέπεται σήμερα για χιλιάδες περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν εκκρεμείς δίκες με το Δημόσιο για παλαιές φορολογικές υποθέσεις τους.

Ο ισχύων αυτή τη στιγμή εξωδικαστικός συμβιβασμός με τη φορολογική διοίκηση προβλέπει, συγκεκριμένα, προσφυγή σε ειδική (προσωρινή) επιτροπή εξώδικης επίλυσης φορολογικών διαφορών (που συστήθηκε βάσει του ν. 4714/2020) μόνο για όσους φορολογούμενους δεν έχουν δικαιωθεί από τη ΔΕΔ κι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Προβλέπει ειδικότερα παραίτηση του φορολογούμενου από την εκκρεμή δίκη και υποβολή αιτήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού στη συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία μπορεί να αποφασίσει ότι τα ποσά που πρέπει να πληρώσει τελικά στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ ο προσφεύγων σ’αυτήν φορολογούμενος είναι μικρότερα από τα αρχικώς καταλογισθέντα και να παράσχει στον προσφεύγοντα τη δυνατότητα να ρυθμίσει τη μειωμένη οφειλή του, επιτρέποντας σ’ αυτόν να καταβάλει εφάπαξ μόνο το 30% του τελικώς βεβαιωμένου χρέους του και το υπόλοιπο 70% είτε με περαιτέρω έκπτωση 75% είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με εκπτώσεις από 35% έως και 65%.

Η διαδικασία του ήδη ισχύοντος εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να λήξει στις 30/6/2024, που είναι και η τελευταία προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους φορολογούμενους.

To πλήρες κείμενο της διάταξης

Αναλυτικά, με τις διατάξεις του άρθρου 75 του νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:

1. Οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που προκύπτουν και οφείλονται στο πλαίσιο διαδικασίας φορολογικού ελέγχου μειώνονται αν ο φορολογούμενος αποδεχθεί την κύρια οφειλή του με αυτοματοποιημένη διαδικασία και υπό τις προϋποθέσεις και κατά τα ποσοστά που ορίζονται με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, τα οποία διαμορφώνονται αναλόγως του σταδίου αποδοχής.

Τα στάδια αποδοχής έχουν ως εξής:

α) μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή πρόσκλησης παροχής πληροφοριών και έως την κοινοποίηση προσωρινού προσδιορισμού του φόρου,

β) μετά την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού του φόρου και μέχρι την κοινοποίηση της οριστικής πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου,

γ) μετά την κοινοποίηση της οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) και μέχρι την έκδοση απόφασης επ’ αυτής, και

δ) από την έκδοση της απόφασης της ΔΕΔ, ενόσω διαρκεί η προθεσμία για την άσκηση προσφυγής και πριν από την πρώτη συζήτησή της ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.

2.Προϋπόθεση για τη μείωση των προσαυξήσεων και προστίμων στις περιπτώσεις γ) και δ) της παραγράφου 1 είναι να μην έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της ΔΕΔ ή προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου αντίστοιχα.

3.Το δικαίωμα της παρ. 1 ασκείται με δήλωση του φορολογουμένου προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που υποβάλλεται ψηφιακά. Η δήλωση έχει ως συνέπεια την αποδοχή των αποτελεσμάτων του φορολογικού ελέγχου και της προσωρινής ή οριστικής πράξης προσδιορισμού φόρου ή της πράξης επιβολής προστίμου ή της απόφασης της ΔΕΔ.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671