ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
04.04.2024

Όμ. Τσάπαλος στο Πρώτο: Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για τη διασύνδεση ταμειακών με POS – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα.

 

Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Όμ. Τσάπαλος στο Πρώτο: Έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για τη διασύνδεση ταμειακών με POS – Τι θα γίνει με τα πρόστιμα (audio)

«Όσες επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να βρουν τεχνικό εγκατάστασης και δεν έχουν κλείσει ούτε ραντεβού μέσα στον Απρίλιο, η ΑΑΔΕ ξεκινά από σήμερα επικοινωνία μαζί τους, ούτως ώστε να τους ρωτήσει αν αυτή η αμέλειά τους τελοσπάντων είναι όντως αμέλεια ή είναι για λόγους ανωτέρας βίας, για λόγους δηλαδή ότι οι άνθρωποι αυτοί πράγματι, αντικειμενικά δεν μπόρεσαν να βρουν τεχνικό και να διασυνδεθούν. Αυτοί οι άνθρωποι προφανώς δεν πρόκειται να υποστούν κανένα πρόστιμο έως ότου καταφέρουν να βρουν έναν τεχνικό και να διασυνδεθούν. Αλλά, αυτές οι επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά λίγες σε σχέση με το σύνολο».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Όμηρος Τσάπαλος, Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο, σχετικά με τις περιπτώσεις εκείνες επαγγελματιών που καταγγέλλουν ότι οι εταιρείες των ταμειακών μηχανών αρνούνταν να κλείσουν ραντεβού μαζί τους γιατί φοβούνται ότι δεν θα είναι συνεπείς και θα τους επιβληθούν πρόστιμα, όπως ανέφερε στην ίδια εκπομπή ο Γιώργος Καββαθάς πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

«Προχωρήσαμε πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς να είμαστε έτοιμοι, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαθάς. «Δεν αναφέρομαι μόνο στο κράτος, αναφέρομαι και στους παρόχους POS, αλλά και στις εταιρείες οι οποίες τροφοδοτούν την αγορά με ταμειακές μηχανές και για τη διασυνδεσιμότητα των ταμειακών με τα POS όταν η αγορά δεν είναι έτοιμη. Τα είπαμε αυτά και σε σύσκεψη στο οικονομικό επιτελείο δυόμιση μήνες πριν. Η καταληκτική ημερομηνία 29/02 να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ήταν αδύνατον να γίνει αυτό, διότι πέρα από την έλλειψη ταμειακών μηχανών και συσκευών POS, υπάρχει πρόβλημα και με το προσωπικό των εταιρειών. Ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τις επισκέψεις που έπρεπε να γίνουν, με αποτέλεσμα να πάμε σε παράταση 1 + 1 μήνα. Και σήμερα που είμαστε στον μήνα τον επιπλέον, με την έννοια όμως ότι έπρεπε να είχαμε κάνει δήλωση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ με την οποία λέμε ότι μέσα στον Απρίλιο έχουμε κλείσει ραντεβού με τον τεχνικό, πάρα πολλές επιχειρήσεις δεν μπόρεσαν να κλείσουν ραντεβού γιατί οι εταιρείες των ταμειακών μηχανών αρνούνταν να κλείσουν ραντεβού γιατί φοβόντουσαν ότι δεν θα είναι συνεπείς, με αποτέλεσμα να έχουν εκείνες τεράστιο πρόστιμο και επί των επιχειρήσεων που δεν είναι εναρμονισμένες και δεν έχουν κάνει τα ραντεβού, δεν τα έχουν αναρτήσει στη σελίδα της ΑΑΔΕ, επικρέμεται πρόστιμο το οποίο μπορεί να φτάσει και τις 10.000 και τις 20.000 ευρώ σύμφωνα με τα τηρούμενα βιβλία» επισήμανε ο κ. Καββαθάς.

AUDIO

Ο κ. Τσάπαλος σημείωσε πως το έργο της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, δείχνουν τα νούμερα ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα. Έχουν ήδη διασυνδεθεί, είπε, περί τις 145.000 επιχειρήσεις και περίπου 110.000 και λίγο παραπάνω είναι εκείνες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ορίσει ραντεβού προγραμματισμένο με τεχνικό εντός του Απριλίου.

« Έχουμε καταφέρει έναν αριθμό διασυνδέσεων την ημέρα γύρω στις 5.000-5.500, όπου με απλά μαθηματικά αυτό σημαίνει ότι αν συνεχιστεί αυτή η τάση, αυτός ο ρυθμός, από τα προγραμματισμένα ραντεβού αυτό προκύπτει, μέχρι το τέλος Απριλίου το σύνολο των υπόχρεων επιχειρήσεων θα έχουν καταφέρει και θα έχουν διασυνδεθεί. Καταλαβαίνω τα προβλήματα τα τεχνικά που προκύπτουν κατά τη διασύνδεση, τα περιέγραψε και ο πρόεδρος, με τον οποίο έχουμε μια συνεχή επαφή και συνεργασία, όπως και με όλους τους εκπροσώπους των αντίστοιχων επαγγελματικών κλάδων που επηρεάζονται από τη διασύνδεση. Καταλαβαίνω την αγωνία των επιχειρήσεων εκείνων που δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να βρουν κάποιον τεχνικό, οι οποίες όμως δεν είναι πολλές αυτές οι επιχειρήσεις με βάση και τα νούμερα που περιέγραψα» τόνισε ο κ. Τσάπαλος, σημειώνοντας ότι το 90% των επιχειρήσεων έχει ήδη είτε διασυνδεθεί είτε έχει προγραμματίσει ραντεβού.

«Το υπόλοιπο 10%, έχουμε υπολογίσει ότι περί τα δύο τρίτα αυτού, δηλαδή οι υπόλοιπες 30.000 επιχειρήσεις, περίπου 20.000 από αυτές είναι εποχικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν και σε δεύτερο χρόνο να διασυνδεθούν έστω μια μέρα πριν ξεκινήσουν τη λειτουργία τους και αναφέρομαι κυρίως σε καταστήματα τα οποία είναι εποχικά τώρα το καλοκαίρι, που μπορεί να ανοίξουν μέχρι και τον Ιούνιο για παράδειγμα και υπάρχουν γύρω στις 10.000-15.000 επιχειρήσεις όπου πράγματι εμπίπτουν στις κατηγορίες εκείνες που περιέγραψε ο κ. Καββαθάς, τους οποίους όμως είπαμε με ποιον τρόπο θα τους προσπαθήσουμε να τους εξυπηρετήσουμε, να συνεννοηθούμε μαζί τους, ούτως ώστε να μην αντιμετωπίσουν και αυτοί τα πρόστιμα. Πάντως, πρόστιμα αντιμετωπίζουν ήδη από χθες όσες επιχειρήσεις, επιτηδευματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες εμπίπτουν στους 35 κλάδους λιανικής, μεταξύ αυτών και οδηγοί ταξί, περίπτερα και λαϊκές κλπ, οι οποίοι δεν έχουν εγκαταστήσει POS. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον, γιατί είχαμε δώσει ήδη διπλή παράταση. Άρα πρέπει, από προχθές μάλιστα, να έχουν εγκατεστημένο και λειτουργικό POS» τόνισε ο κ. Τσάπαλος.

«Βεβαίως υπάρχουν θέματα τα οποία έχουν να κάνουν στην τεχνική εφαρμογή και έχουμε και ένα πρόβλημα με τον κλάδο της εστίασης, ο οποίος αν δεν αναβαθμίσει την ταμειακή μηχανή, θα πρέπει να αντικαταστήσει την υπάρχουσα ταμειακή μηχανή και στη συνέχεια να πάρει και ταμειακή μηχανή εστίασης. Έχουμε θέματα ανοιχτά. Προσπαθούμε να τα λύσουμε. Κάνουμε κι εμείς προσπάθειες ως ΓΣΕΒΕΕ καισήμερα έχουμε μια συνάντηση για να δούμε τις νέες ταμειακές που είναι διπλές, δηλαδή είναι ταμειακή και POS μαζί και πώς πολύ πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους έτσι ώστε να αποφύγουμε τα πρόστιμα γιατί τα πρόστιμα είναι εξαντλητικά. Κρατάω αυτό που είπε ο κ. Τσάπαλος ότι δεν θα έχουν πρόστιμα οι συνάδελφοί μου, αν οφείλεται βεβαίως σε υπαιτιότητα τρίτων» είπε ο κ. Καββαθάς, καταλήγοντας.

Πηγή : ερτ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671