ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
05.04.2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο».

 

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

5 Απριλίου, 2024

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο»

Σημεία συνέντευξης της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνας Μιχαηλίδου, στην εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» στο Πρώτο Πρόγραμμα, με τους Δημήτρη Κοντογιάννη και Γιώργο Παπαγεωργίου.

Πως η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρέασε τον μέσο μισθό και ποια θα είναι η επίπτωση στον πληθωρισμό;

«Οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού συμβαδίζουν με τις αυξήσεις στον μέσο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό διότι επιβεβαιώνει την οικονομική μας πολιτική. Από το 2019 μέχρι σήμερα το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει υποχωρήσει. Από 27% που ήταν το 2019 έχει μειωθεί στο 22%. Δηλαδή έχουμε ουσιαστική μείωση των μισθωτών που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει την αύξηση του μέσου μισθού και είναι υπερπολλαπλάσια του πληθωρισμού. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, για κάθε μία μονάδα αύξησης του κατώτατου μισθού, έχουμε μισή μονάδα αύξησης του μέσου μισθού. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει θετικά και τα 13 επιδόματα μεταξύ των οποίων και το επίδομα ανεργίας, το οποίο διαμορφώνεται στα 510 ευρώ και αφορά σε 510.000 συμπολίτες μας. Όσον αφορά στον πληθωρισμό, σκοπός μας είναι από τη μια πλευρά, να βοηθήσουμε τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και από την άλλη οι εργοδότες να μπορέσουν να κρατήσουν τους εργαζόμενούς τους. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και όπως φαίνεται οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να αποκλιμακώνονται. Στόχος μας είναι, η οικονομία να μπορέσει να συνεχίσει να είναι ανταγωνιστική στο εξωτερικό, όπως είναι και σήμερα. Σκοπός μας είναι όπως έχουμε ξαναπεί, ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα 950 ευρώ και ο μέσος μισθός στα 1.500 το 2027».

Ενώ ο μέσος ετήσιος μεικτός μισθός είναι κατά 4% αυξημένος σε σχέση με το 2019, βλέπουμε ότι σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είμαστε ακόμα πολύ χαμηλά επίπεδο. Πως θα επιτευχθεί πραγματική σύγκλιση;

«Η πραγματική σύγκλιση επιτυγχάνεται με τα ποσοστά ανάπτυξης και αύξησης που ήδη έχουμε καταφέρει και έτσι θα συνεχίσουμε. Δηλαδή, από το 2019 έως το 2023 το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα, έχει αυξηθεί κατά 10% διπλάσιο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλη την περίοδο της κρίσης η Ελλάδα έχασε στο κατά κεφαλήν εισόδημά της την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης το αύξαναν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Επειδή εχθρός είναι του καλού είναι το καλύτερο προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τις αποδόσεις μας».

Ενώ η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά, το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗΣ, περίπου οι μισές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν, ήταν μερικής απασχόλησης. Αυτό πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

«Το ποσοστό της μερικής απασχόλησης ως υποσύνολο όλης της απασχόλησης έχει μειωθεί ευτυχώς πολύ τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από αυτό που θα θέλαμε είναι γιατί υπάρχουν δημογραφικές ομάδες, όπως οι γυναίκες ή οι φοιτητές, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει υποδηλωμένη εργασία. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο εφαρμόζουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Ήδη μέσα σε έναν χρόνο 3500 συμπολίτες μας έχουν πάρει τα δεδουλευμένα τους, βάσει των αποκλίσεων είτε μη δήλωσης πλήρους απασχόλησης, είτε μη δήλωσης των υπερωριών τους. Παράλληλα, με αυτό έχουν αυξηθεί κατά πάρα πολύ οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΣΕΠΕ. Για παράδειγμα την προηγούμενη χρονιά, ενώ ήταν προγραμματισμένοι 42 χιλιάδες έλεγχοι, έγιναν 72 χιλιάδες».

Ο ΣΕΒ έχει θέσει θέμα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών, της μισθωτής εργασίας κατά 2,6% τουλάχιστον τη διετία 20025-2027 για να προσεγγίσει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ποια είναι η θέση σας;

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε μειώσει κατά 5 μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές, πράγμα το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Έχουμε δεσμευτεί για μία μονάδα περαιτέρω, αλλά δεν σας κρύβω ότι και εμάς μας προβληματίζει. Δηλαδή και με το επιτελείο το οικονομικό του Πρωθυπουργού και με το Υπουργείο Οικονομικών κοιτούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πρόκειται για ένα κομμάτι που κοιτούμε, αλλά πρέπει να το δούμε με έναν βιώσιμο τρόπο, γιατί είναι μια δυστυχώς πολύ ακριβή άσκηση, το να διασφαλίσεις ότι οι συνταξιούχοι του αύριο θα έχουν μία σύνταξη. Για κάθε μία μονάδα μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών χρειαζόμαστε 400 εκατομμύρια ευρώ».

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671