ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
12.04.2024

Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) στο Φόρουμ των Δελφών: Εντοπίζουμε ευκολότερα τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

 

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Γιώργος Πιτσιλής (ΑΑΔΕ) στο Φόρουμ των Δελφών: Εντοπίζουμε ευκολότερα τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής

«Το app Myaade λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει ήδη γίνει download πάνω από 300.000 φορές»

«Σκοπός μας είναι να μην πηγαίνουν στην εφορία όσοι δεν χρειάζεται και να πηγαίνουν αυτοί που χρειάζεται» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΑΑΔΕ να κάνει όλο και πιο ψηφιακή την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες του κράτους. «Όταν σχεδιάζουμε μια πλατφόρμα, δεν μεταφέρουμε όσα γίνονται στο χαρτί σε ψηφιακό περιβάλλον. Φροντίζουμε πρώτα να πετάξουμε τα περιττά, εξήγησε, φέρνοντας το παράδειγμα των ψηφιακών δηλώσεων στο MyProperty για την ακίνητη περιουσία. «Εκεί από το 2022 στο 2023 σημειώθηκε αύξηση δηλώσεων κατά 72%. Ενώ το app Myaade λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει ήδη γίνει download πάνω από 300.000 φορές», είπε.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ εξήγησε τη σημασία που έχουν εφαρμογές όπως το MyData -η ψηφιακή λογιστική αποτύπωση των συναλλαγών- στην απλοποίηση των φορολογικών ενεργειών, τόσο για το κράτος, όσο και για τους πολίτες. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, υπάρχει και η ανάγκη της συνειδητοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων και των πολιτών πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η πραγματικότητα των περισσότερων δεδομένων μάς επιτρέπει να εντοπίζουμε ευκολότερα και περιπτώσεις φοροδιαφυγής», υπογράμμισε.

O κ. Πιτσιλής προανήγγειλε την καθιέρωση των ψηφιακών δελτίων αποστολής, για τα οποία σε λίγες μέρες θα υπάρξουν οι τεχνικές προδιαγραφές.

Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα όπως τα καύσιμα, ανέφερε πως το νομικό πλαίσιο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γίνονται πιο αυστηροί. «Θέλουμε να διώξουμε από την αγορά όσους λειτουργούν αθέμιτα και ως προς τον ανταγωνισμό αλλά και βλαπτικά για το κράτος», τόνισε.

Σε ερώτηση για τον κενό ΦΠΑ, έκανε λόγο για «10%» σε σχέση με έως και 30% λίγα χρόνια πριν. Όσον αφορά το ζήτημα των «μπλοκαρισμένων ρυθμίσεων», είπε πως «θα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο, με άλλες προϋποθέσεις».

«Θέλουμε να είμαστε συνεργάτες των πολιτών, όχι αντίπαλοι και για αυτό προχωράμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας» τόνισε ο κ. Πιτσιλής, καταλήγοντας πως «πρέπει να υπάρξει και θεσμικός αυτοπεριορισμός των ελέγχων. Ένας έλεγχος πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή.

Προανήγγειλε, τέλος, τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποδοχής του αποτελέσματος του ελέγχου, που θα προσφέρει τη δυνατότητα έκπτωσης στον ελεγχόμενο.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671