ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.05.2024

Νέα «τάξη» 180.000 εργαζομένων με μισθό και σύνταξη.

 

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Νέα «τάξη» 180.000 εργαζομένων με μισθό και σύνταξη

Του Κώστα Κατίκου

Μια νέα "τάξη" εργαζομένων γεννιέται στο ασφαλιστικό που δεν είναι άλλη από αυτή των εργαζόμενων συνταξιούχων. Ήδη έχουν φτάσει τους 84.000 και μέρα με τη μέρα αυξάνονται, ενώ η πρόβλεψη της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου είναι ότι θα ξεπεράσουν τους 180.000 μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι αυτή τη στιγμή αποτελούν το 3,8% της μισθωτής απασχόλησης ενώ με 180.000 θα αποτελούν το 8,2%. Ποτέ άλλοτε από το 2010 που επιτράπηκε στους συνταξιούχους να εργάζονται λαμβάνοντας σύνταξη και μισθό ταυτόχρονα, δεν αποτυπώθηκε η δυναμική αυτής της νέας κατηγορίας εργαζομένων στο ασφαλιστικό σύστημα, είτε γιατί το επέλεγαν ελάχιστοι στα φανερά ενώ οι περισσότεροι εργάζονταν χωρίς να ο δηλώνουν, είτε επειδή η ζήτηση σε εργατικά χέρια, κυρίως σε ανειδίκευτο προσωπικό καλύπτονταν από νεότερους εργαζόμενους.

Η νέα "τάξη" όμως που κάνει την εμφάνισή της με τους εργαζόμενους συνταξιούχους, κάθε άλλο παρά εποχική είναι, αντίθετα οι 84.000 είναι μόνον η αρχή και καθώς φαίνεται δεν θα σταματήσουν στους 180.000 αλλά χρόνο με το χρόνο θα αυξάνονται, καθώς στο ασφαλιστικό σύστημα αρχίζει να κερδίζει έδαφος το μοντέλο της ενεργούς γήρανσης που είναι η "βίβλος" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων.

Η ενεργός γήρανση με απλά λόγια είναι να εργάζεται κανείς όσο μπορεί και μετά τη σύνταξη, συμβάλλοντας με τις εισφορές του στην επάρκεια των συντάξεων, αλλά και ενισχύοντας ταυτόχρονα και τη δική του σύνταξη που κατά κανόνα για τις επόμενες γενιές δεν θα είναι το ίδιο γενναιόδωρες όπως των παλαιότερων συνταξιούχων.

Στα καθ΄ ημάς η επανένταξη 84.000 συνταξιούχων στο εργατικό δυναμικό αποδίδει στα ασφαλιστικά έσοδα πέραν των εισφορών που καταβάλουν ένα 10% επιπλέον κράτησης στους μισθούς τους. Το σημαντικότερο κίνητρο που ώθησε τους συνταξιούχους στο να δηλώσουν την ανάληψη εργασίας, ή τη συνέχιση του ελεύθερου επαγγέλματός τους, είναι ότι από 1/1/2024 καταργήθηκε η ποινή που τους επιβαλλόταν με μείωση της σύνταξής τους κατά 30% λόγω απασχόλησης.

Με την κατάργηση του πέναλτι εμφανίστηκαν υπερδιπλάσιοι συνταξιούχοι να δηλώσουν απασχόληση απ΄ ό,τι πριν, και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Η μόνη ποινή που έμεινε από το παρελθόν είναι ότι αν ένας συνταξιούχος εντοπιστεί να εργάζεται χωρίς να το έχει δηλώσει έχει πρόστιμο ίσο με 12 μηνιαίες συντάξεις. Αυτή η ποινή ώθησε επίσης πάρα πολλούς σε δήλωση απασχόλησης καθώς πλέον δεν είναι το ίδιο εύκολο με το παρελθόν να μείνει αδήλωτος ένας συνταξιούχος αν θέλει να εργάζεται. Η διαφορά ηλικίας και μόνον από τους υπόλοιπους εργαζόμενους αποτελεί "στόχο" των ελεγκτών οπότε δεν αξίζει να πάρει κανείς το ρίσκο της αδήλωτης απασχόλησης για να γλιτώσει από τις εισφορές έχοντας αυξημένο κίνδυνο να χάσει 12 συντάξεις.

"Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2024, γνωρίζαμε ότι ήταν λιγότεροι από 30.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι", ανέφερε χθες η υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Οpen και πρόσθεσε πως τον πρώτο μήνα, από τη λειτουργία της πλατφόρμας, ο αριθμός τους διπλασιάστηκε και πλέον έχει τριπλασιαστεί και έχει ξεπεράσει τις 84.000. "Θεωρούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε σπάσει το όριο των 180.000 εργαζόμενων συνταξιούχων" σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου.

Οι μελέτες πάντως επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της υπουργού καθώς λόγω της δημογραφικής γήρανσης και της υπογεννητικότητας στα επόμενα χρόνια οι εργαζόμενοι 65άρηδες θα φτάσουν να αποτελούν ως το 20% της συνολικής απασχόλησης από το 3% που είναι σήμερα ή το 8% που θα φτάσουν όταν σπάσουν το φράγμα των 180.000.

Πηγή: CAPITAL

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671