ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
31.05.2024

ΣτΠ: Ψηφιοποίηση διαδικασιών χορήγησης φοροαπαλλαγών σε ΑμεΑ.

 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ

Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ψηφιοποίηση διαδικασιών χορήγησης φοροαπαλλαγών σε ΑμεΑ

Η πρόβλεψη της δυνατότητας χορήγησης σε ΑμεΑ απαλλαγών από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, είχε αποτελέσει αντικείμενο παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη προς τη φορολογική διοίκηση ήδη από το 2021. Με την ένταξη των σχετικών δράσεων στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2024 υλοποιείται σχετική πρόταση της Αρχής.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2024, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ B΄ 2518/26.4.2024), περιλαμβάνονται δράσεις προς υλοποίηση που αφορούν την ψηφιοποίηση της διαδικασίας για την χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας και την πρόσβαση των τελωνειακών αρχών στο web service του ΕΦΚΑ για ψηφιακά αιτήματα και εγκρίσεις παραλαβής οχημάτων από ΑμεΑ

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα να χορηγούνται στα ΑμεΑ απαλλαγές από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, με πρόσβαση των αντίστοιχων υπηρεσιών ΔΟΥ και Τελωνείων στις βάσεις δεδομένων από όπου δύνανται να αντλήσουν στοιχεία για το εάν το κάθε ΑμεΑ που αιτείται φοροαπαλλαγές πληροί τις προϋποθέσεις.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα απαλλάξει τα ΑμεΑ από πολύπλοκες διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών, υποβολής αιτήσεων και παραλαβής αποφάσεων των αντίστοιχων Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Με τις δράσεις αυτές ικανοποιείται σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε απευθύνει στη φορολογική διοίκηση, η οποία αποτυπώνεται στην Ειδική Έκθεση της Αρχής του 2022 με τίτλο «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ» (σελ. 19), και εκκρεμούσε η υλοποίησή τους από το 2020 σύμφωνα με σχετική δέσμευση της ΑΑΔΕ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη χαιρετίζει την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης εντός του 2024 και αναμένει την επέκταση της ψηφιοποίησης σε όλες τις φορολογικές διαδικασίες που αφορούν σε ΑμεΑ.

Πληροφορίες: 213 1306600

press@synigoros.gr

Διοικητική ανταπόκριση | Ψηφιοποίηση διαδικασιών χορήγησης φοροαπαλλαγών σε ΑμεΑ

Δελτίο Τύπου | Ψηφιοποίηση διαδικασιών χορήγησης φοροαπαλλαγών σε ΑμεΑ

Επιστολή Συνηγόρου | Ψηφιοποίηση διαδικασιών χορήγησης φοροαπαλλαγών σε ΑμεΑ

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671