ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
05.06.2024

Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

 

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

5 Ιουνίου, 2024

Δελτίο Τύπου: Διευκρινιστική Εγκύκλιος για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου υπέγραψε διευκρινιστική Εγκύκλιο για την εφαρμογή του Ν. 5078/23 με τον οποίο επέρχονται σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ίδρυση και λειτουργία των προαιρετικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ).

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο οι προϋποθέσεις για τη λήψη συνταξιοδοτικής παροχής εξαρτώνται από την ημερομηνία εγγραφής των μελών τους και συγκεκριμένα:

α) Για τα μέλη που έχουν εγγραφεί πριν τις 20/12/2023 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου), για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των καταστατικών για το σύνολο του ατομικού τους λογαριασμού.

β) Για τα μέλη που εγγράφονται πρώτη φορά στο ΤΕΑ μετά τις 20/12/2023, για τα οποία ισχύουν οι ελάχιστες προϋποθέσεις λήψης συνταξιοδοτικής παροχής, όπως ορίζονται στον Ν. 5078/23.

Επιπλέον αποσαφηνίζεται η διάκριση μεταξύ της προκαταβολής της συνταξιοδοτικής παροχής ύψους έως 50% που προβλέπεται σε περιπτώσεις που το μέλος έχει ήδη συμπληρώσει τις προϋποθέσεις λήψης της παροχής και επιλέγει να παραμείνει ασφαλισμένο στο ΤΕΑ, και της πρόωρης λήψης της παροχής, στην οποία εφαρμόζονται αυξημένοι φορολογικοί συντελεστές κατά 50% που στόχο έχουν την παραμονή των μελών στο Ταμείο προωθώντας την μακροχρόνια συνταξιοδοτική αποταμίευση.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι ο χρόνος ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψιν για την λήψη της συνταξιοδοτικής παροχής λογίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα οι τακτικές εισφορές ή έχουν εξοφληθεί εντός εύλογου διαστήματος, όπως ορίζεται στο καταστατικό του ΤΕΑ. Για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας τους, τα ΤΕΑ έχουν την υποχρέωση να διαμορφώνουν αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης των εισφορών προκειμένου να διασφαλίζουν τη συνεπή και εμπρόθεσμη καταβολή τους.

Παράλληλα δίνονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή ανώτατου ορίου (πλαφόν), ύψους 20% επί του ακαθάριστου εισοδήματος από τη μισθωτή εργασία και 20.000 ευρώ για τους μη μισθωτούς, σωρευτικά στις εισφορές που καταβάλλονται υπέρ ΤΕΑ, αλλά και τα ασφάλιστρα που καταβάλλονται στο πλαίσιο ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων. Σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν συστήνεται το μέλος να επιλέγει με δήλωση του αν η επιστροφή του επιπλέον ποσού θα γίνεται από το ΤΕΑ ή την ασφαλιστική εταιρεία.

Τέλος, η εγκύκλιος περιλαμβάνει επιμέρους οδηγίες για τις υποχρεώσεις ενημέρωσης της Εποπτικής Αρχής, τη λειτουργία του Εποπτικού Συμβουλίου και τη διαχείριση εκκρεμών αιτημάτων ίδρυσης ΤΕΑ και τροποποίησης των καταστατικών τους κ.α

Εγκύκλιος 5078 ΑΔΑ

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671