ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
11.06.2024

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Έρχονται 4 ακόμη νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι-Όλες οι λεπτομέρειες.

 

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Έρχονται 4 ακόμη νομοσχέδια μέσα στο καλοκαίρι-Όλες οι λεπτομέρειες

Τέσσερα ακόμη νομοσχέδια αναμένεται να φέρει εντός του καλοκαιριού το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα νομοσχέδιο θα αφορά στην επιχειρηματικότητα, το δεύτερο τη λειτουργία των ΔΕΚΟ, το τρίτο τις συναλλαγές με χαρτόσημο και το τέταρτο τα κίνητρα για συγχωνεύσεις.

Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο:

• θα έχουν ως βασικό πρότυπο τη ΔΕΗ

• θα επικεντρώνονται στον διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, ενώ θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της.

Επιπλέον το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με κατεύθυνση την ενίσχυση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις.

Για το χαρτόσημο

Οι νέες ρυθμίσεις για το τέλος χαρτοσήμου θα στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό, την ψηφιοποίηση και την κατάργηση του για ορισμένες συναλλαγές με αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιβαρύνσεις και να μειωθεί η γραφειοκρατία. Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι ένα δύσκολο (λόγω πολυπλοκότητας) έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων, συστήνεται μηχανισμός για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων και ξεχωριστός λογαριασμός χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Για τις επιχειρήσεις

Για να ισχυροποιηθεί και να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, αναμένεται να καθιερωθούν φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Μάλιστα οι νέες παρεμβάσεις εκτιμάται πως θα συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων.

Σημειώνεται δε πως τα «κενά» θα καλύπτονται με νέα υψηλότερα φορο-μπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιριών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα και αυτό θα γίνεται επειδή το υφιστάμενο καθεστώς για τη μείωση φορολογίας κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισμένης αποδοτικότητας.

Με την ενίσχυση των φόρο-εκπτώσεων οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες (όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί) θα αναπτυχθούν και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί καθώς πέραν των ελαφρύνσεων οι συγχωνεύσεις και εξαγορές ανοίγουν τον δρόμο για την ένταξη στα προγράμματα επιχορήγησης του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το 84% των πολύ μικρών επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλείαόπως αυτό έχει προκύψει από σχετικές έρευνες.

Πηγή: https://www.enikonomia.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671