ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ (πλην Υπ. Οικονομικών)"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
25.06.2024

ΕΛΤΕ: Διαβούλευση σχετικά με την περιορισμένη διασφάλιση εκθέσεων βιωσιμότητας.

 

ΕΛΤΕ

https://elte.org.gr/

016/2024 – Διαβούλευση σχετικά με την περιορισμένη διασφάλιση εκθέσεων βιωσιμότητας

Δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου 2024

Στις 5 Ιανουαρίου 2023, τέθηκε σε ισχύ η Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Αειφορίας (ΕΕ) 2022/2464 (CSRD).

Από τα οικονομικά έτη που ξεκινούν την ή μετά την 1η Ιανουαρίου 2024, οι μεγάλες εταιρείες συντάσσουν καταστάσεις βιωσιμότητας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς Αειφορίας (ESRS). Αυτές οι εκθέσεις θα πρέπει να υπόκεινται σε εκθέσεις διασφάλισης από ορκωτούς ελεγκτές ή άλλους παρόχους υπηρεσιών διασφάλισης.

Η CSRD απαιτεί την υιοθέτηση προτύπων περιορισμένης διασφάλισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως την 1η Οκτωβρίου 2026 το αργότερο για να διευκρινιστεί τι αναμένεται από τους επαγγελματίες όταν εκτελούν μια δέσμευση περιορισμένης διασφάλισης σχετικά με τις πληροφορίες βιωσιμότητας που αναφέρονται σύμφωνα με τα ESRS.

Μέχρι αυτή την υιοθέτηση, θα υπάρχει μια περίοδος κατά την οποία δεν θα υιοθετηθούν πρότυπα διασφάλισης σε επίπεδο ΕΕ. Η CSRD αναφέρει ότι τα κράτη μέλη μπορούν να υιοθετήσουν εθνικά πρότυπα, εφόσον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει υιοθετήσει πρότυπα σε επίπεδο ΕΕ.

Η CSRD (αιτιολογική σκέψη 69) αναφέρει ότι, με σκοπό τη διευκόλυνση της εναρμόνισης της διασφάλισης της αειφορίας στα κράτη μέλη, το CEAOB θα πρέπει να εγκρίνει μη δεσμευτικές κατευθυντήριες οδηγίες για τον καθορισμό των διαδικασιών που πρέπει να εκτελούνται κατά την έκφραση γνώμης διασφάλισης σχετικά με την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας, εν αναμονή της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός σχετικού προτύπου διασφάλισης.

Με στόχο να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και να διασφαλιστεί ότι οι πρακτικές είναι όσο το δυνατόν συνεπείς μέχρι την υιοθέτηση ενός προτύπου διασφάλισης σε επίπεδο ΕΕ, η Επιτροπή κάλεσε το CEAOB να αναπτύξει σχέδιο μη δεσμευτικών κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την περιορισμένη διασφάλιση υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας.

Το εν λόγω σχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το CEAOB η οποία θα διαρκέσει από τις 21 Ιουνίου 2024 έως τις 22 Ιουλίου 2024. Βρείτε κάτωθι το σχετικό σύνδεσμο ( Link) : https://finance.ec.europa.eu/regulation-and-supervision/expert-groups-comitology-and-other-committees/committee-european-auditing-oversight-bodies_en

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671