ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
11.07.2024

Όμ. Τσάπαλος στο Πρώτο για φορολογικές δηλώσεις: Δεν υπάρχει λόγος για παράταση – Με αυτούς τους ρυθμούς θα πετύχουμε το στόχο της 26ης Ιουλίου.

 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Όμ. Τσάπαλος στο Πρώτο για φορολογικές δηλώσεις: Δεν υπάρχει λόγος για παράταση – Με αυτούς τους ρυθμούς θα πετύχουμε το στόχο της 26ης Ιουλίου (audio)

«Η καταληκτική ημερομηνία είναι η 26η Ιουλίου, εκεί μένουμε. Η πορεία υλοποίησης της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εξελίσσεται ομαλά και αν συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς, τότε σίγουρα θα πετύχουμε το στόχο του να έχει υποβληθεί το σύνολο τους μέχρι την 26η Ιουλίου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε καμία παράταση» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομικών Όμηρος Τσάπαλος, ερωτηθείς από τον Βασίλη Αδαμόπουλο, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο», εάν υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση στην προθεσμία της υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών που κατηγορεί ευθέως την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για μεγάλο φιάσκο στο θέμα των φορολογικών δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις αντί ενάμιση εκατομμυρίου, όπως είχε δεσμευτεί αρχικά το υπουργείο, ήταν μόλις 423 χιλιάδες και οι περισσότερες με λάθη, ο κ. Τσάπαλος επεσήμανε τα εξής.

«Αυτό το οποίο είχαμε πει από την πρώτη στιγμή είναι ότι φέτος δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς συνταξιούχους με μοναδική πηγή εισοδήματος αυτή, να μπορούν και να δουν προσυμπληρωμένη τη δήλωσή τους αλλά και να υποβληθεί αυτόματα, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση κάποιου φοροτεχνικού λογιστή ή ακόμα και του ίδιου του φορολογούμενου. Δηλαδή, θα μπορούσε αυτόματα αυτή η δήλωση να υποβληθεί 2 του μηνός. Από αυτό το 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας, θέλησαν οι ίδιοι, οι περίπου 900.000 να κάνουν από μόνοι τους τη διαδικασία αυτή, να μην περιμένουν τη 2η Ιουλίου, προκειμένου να υποβληθεί αυτόματα η φορολογική τους δήλωση και να την κάνουν με τον τρόπο που την έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό λοιπόν προέκυψε ότι εν τέλει 431 χιλιάδες, αν δεν κάνω λάθος, συμπολίτες μας, κατέληξαν στο να υποβληθεί αυτόματα η φορολογική τους δήλωση. Δεν πρόκειται περί φιάσκου επομένως, πρόκειται περί μιας πάρα πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης ψηφιακής, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας από φέτος, που δίνει τη δυνατότητα σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος συμπολιτών μας να γίνει αυτόματα υποβολή της δήλωσής τους. Προφανώς, δεν είναι ότι έγινε κάποια αστοχία στο σύστημα ή ότι τελικά άλλα είχαμε πει στην αρχή και τελικά άλλο ήταν το πλήθος που δικαιούνταν ή τέλος πάντων μπορούσε να κάνει αυτόματη υποβολή. Είναι γιατί οι πολίτες θέλησαν να κάνουν τη διαδικασία με τον τρόπο που την έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρώ ότι αν δεν είχαμε και αυτή την καταστροφολογία, αν μου επιτρέπετε τη λέξη, ορισμένων, όχι του συνόλου του φοροτεχνικού κόσμου και των φορέων που τους εκπροσωπούν, ορισμένων μόνο, του να μηδενίζουν ντε φάκτο ουσιαστικά την συγκεκριμένη διαδικασία και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που πάμε να κάνουμε, το πλήθος εν τέλει εκείνων που θα επέλεγαν την αυτόματη υποβολή θα ήταν πολύ μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά, οι φορολογικές δηλώσεις, το πλήθος τους δείχνει ότι μέχρι την 26η Ιουλίου η διαδικασία θα κυλήσει ομαλά, καθότι έχουν υποβληθεί ήδη κοντά στα 4,5 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις και αν συνεχίσουμε με το πλήθος αυτό 100.000- 110.000 την ημέρα, τότε σίγουρα μέχρι την 26η Ιουλίου θα έχουμε πετύχει το στόχο. (…) Κανένας δεν αντιλέγει ότι υπήρξαν λάθη, όπως πάντοτε υπάρχουν λάθη σε μια τόσο πολύ μεγάλη διαδικασία που αφορά τόσα εκατομμύρια πολίτες. Φέτος όμως τα λάθη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν λιγότερα. Η ψηφιακή διαδικασία ήταν πολύ πιο ενισχυμένη και θεωρώ ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να κινηθούμε επιτέλους σε μια διαδικασία όπου οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να γίνεται όσο γίνεται πιο αυτόματα. Με τη συνδρομή των φοροτεχνικών και των λογιστών, όπου ο ρόλος τους είναι αναπόσπαστος απαραίτητος στο κομμάτι αυτό του φορολογικού μηχανισμού αλλά να μη μηδενίζουμε και μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση που στο κάτω κάτω της γραφής, την τσέπη του πολίτη αφορά, να μη δίνει εικοσάρικα, πενηντάρικα και κατοστάρικα, ενώ θα μπορούσε να τα αποφύγει αυτά κάθε χρόνο».

AUDIO

Σχετικά με τη δημοφιλή στους πολίτες εφαρμογή MyCoast, όπου μπορεί κανείς να αναφέρει παραβάσεις στη χρήση των παραλιών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Τσάπαλο, έχουν γίνει περίπου 9000 καταγγελίες, έχουν γίνει έλεγχοι και ειδικά τις τελευταίες πέντε ημέρες εξετάστηκαν χίλιες τέτοιες περιπτώσεις, που εστιάζουν στις 14 πιο «παραβατικές» παραλίες.

«Πήγαμε σε Χαλκιδική, Ρόδο, Αίγινα, Κάλυμνο, ηπειρωτική χώρα. Διαπιστώσαμε παραβάσεις, παρ’ όλα αυτά, σε γενικές γραμμές η εικόνα είναι πολύ πιο βελτιωμένη σε σχέση με το παρελθόν. Υπήρξαν όμως και περιπτώσεις όπου σφραγίστηκαν επιχειρήσεις, απομακρύνθηκαν ομπρελοκαθίσματα, επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 350.000 ευρώ και θα συνεχίσουμε με αυτή την τακτική. Θα σηκώσουμε και drones το επόμενο διάστημα σε Δωδεκάνησα, Κυκλάδες και σε απομακρυσμένες παραλίες για να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι φέτος η νομιμότητα θα εφαρμοστεί παντού στις παραλίες και όλα αυτά τα οποία γνωρίζαμε ως δεδομένα στο παρελθόν και πλέον δεν ισχύουν. Θέλουμε ελεύθερες παραλίες και ο κάθε επιχειρηματίας να αναλάβει τις ευθύνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάπαλος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιπτώσεις που διαπιστώνεται υποτροπή στις παραβάσεις, παρότι επιβάλλονται πρόστιμα και λοιπές κυρώσεις, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, σημείωσε πως αυτό συνέβη στη Ρόδο, πράγματι σε διάστημα 24 ωρών και σφραγίστηκε οριστικά η επιχείρηση.

«Συνέβη και στην περιοχή στο Θυμάρι, στην Παλαιά Φώκαια τις προάλλες, όπου πήγαν να ανοίξουν ξανά την επιχείρηση, αλλά εκεί απετράπη η συγκεκριμένη λειτουργία με την επέμβαση και του Δήμου και της Ελληνικής Αστυνομίας και θα το κάνουμε παντού. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε σε όλους ότι εμείς θέλουμε την υγιή επιχειρηματικότητα στις παραλίες και παντού. Θέλουμε τους έντιμους επιχειρηματίες που είναι και η πλειονότητα. Θέλουμε ελεύθερο δικαίωμα του πολίτη να πηγαίνει με την ομπρέλα του να κάνει μπάνιο με την οικογένειά του. Δεν θέλουμε, μου επιτρέπετε την έκφραση, τους επιχειρηματίες- λαμόγια, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια είχαν βρει τον τρόπο να πλουτίζουν εις βάρος όλων των υπολοίπων» είπε καταλήγοντας ο κ. Τσάπαλος.

Πηγή: ερτ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671