ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
11.07.2024

Τρία δώρα σε συνεπείς φορολογούμενους: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο-«σκούπα» που έρχεται το φθινόπωρο.

 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Τρία δώρα σε συνεπείς φορολογούμενους: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο-«σκούπα» που έρχεται το φθινόπωρο

Κινήσεις επιβράβευσης φορολογουμένων και οφειλετών που εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις

Γιώργος Κούρος • gkouros@naftemporiki.gr

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο-«σκούπα», με πλήθος ευνοϊκών ρυθμίσεων, κυρίως όμως για τους συνεπείς φορολογούμενους αλλά και οφειλέτες που εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις χρεών τους, προωθεί το οικονομικό επιτελείο.

Οι νέες ρυθμίσεις θα λάβουν τη μορφή σχεδίου νόμου που θα κατατεθεί το φθινόπωρο μαζί με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μείωση των κρατήσεων για τους συνεπείς οφειλέτες που ζητούν φορολογική ενημερότητα για την είσπραξη χρημάτων, είτε από το Δημόσιο είτε από αγοραπωλησίες, μεγαλύτερη έκπτωση για όλους όσοι εξοφλούν εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, ενώ ταυτόχρονα θα ενεργοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, που παραμένει στα χαρτιά από το 2019.

Κινήσεις που εντάσσονται στο γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αφού ένα από τα μεγαλύτερα «στοιχήματα» που καλείται πλέον να κερδίσει είναι η ενίσχυση των οικογενειακών προϋπολογισμών και η ελάφρυνση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού από το βάρος της ακρίβειας, της υψηλής ακόμη έμμεσης φορολογίας αλλά και -πρωτίστως- της αποπληρωμής των χρεών.

Ακατάσχετος λογαριασμός

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, τα στελέχη του υπουργείου ως πρώτο «βήμα» αναμένεται, από τον Σεπτέμβριο, να θέσουν σε εφαρμογή τη «φόρμουλα» για τον νέο ακατάσχετο λογαριασμό, ούτως ώστε να ενεργοποιηθεί η προοδευτική αύξησή του για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εν λόγω μέτρο, αν και ψηφίστηκε το 2019, παρέμεινε τα προηγούμενα χρόνια ανενεργό και σύντομα πλέον αναμένεται να «ξεκλειδώσει» για να βοηθήσει τους συνεπείς φορολογούμενους να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έχοντας ισχυρό κίνητρο, για να πληρώνουν χωρίς καθυστερήσεις τις δόσεις για την εξόφληση των χρεών τους στην εφορία. Σύμφωνα με την ισχύουσα ρύθμιση, οι φορολογούμενοι με οφειλές προς την εφορία, για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από το «καθεστώς» των 1.250 ευρώ, θα πρέπει αφενός να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων, αφετέρου να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις τους και, φυσικά, να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης.

Όσον αφορά δε τα βήματα που θα πρέπει να γίνονται για να «χτιστεί» ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός, αυτά, με βάση το σχέδιο που έχουν έτοιμο για να τεθεί σε εφαρμογή τα στελέχη του υπουργείου και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, είναι τα εξής:

1. Εάν ένας φορολογούμενος έχει δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό και αφού υπαχθεί σε ρύθμιση των χρεών του, θα πρέπει πρώτα να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, ούτως ώστε τον τρίτο μήνα να έχει τη δυνατότητα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.

2. Η βάση υπολογισμού του νέου ακατάσχετου λογαριασμού θα είναι το άθροισμα των δόσεων της ρύθμισης του μήνα, η οποία θα πολλαπλασιάζεται με τον συντελεστή 3 και έτσι θα προκύπτει το νέο ποσό που δεν θα μπορεί να κατασχεθεί. Ειδικότερα, εάν η μηνιαία δόση είναι της τάξεως των 500 ευρώ, με την έναρξη της διαδικασίας ο συνεπής οφειλέτης θα μπορεί να κερδίσει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ, από 1.250 ευρώ που ισχύει σήμερα.

3. Για να χτιστεί νέος ακατάσχετος λογαριασμός θα πρέπει η μηνιαία δόση της ρύθμισης να είναι μεγαλύτερη του ποσού των 400 ευρώ. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι, εάν η δόση ή ακόμη και οι δόσεις, στο ενδεχόμενο που υπάρχουν περισσότερες ρυθμίσεις, έχει ως βάση αναφοράς τα 100 ευρώ, τότε με την εφαρμογή του συντελεστή 3 το ποσό που θα προκύψει είναι 300 ευρώ. Θα είναι δηλαδή μικρότερο από το ύψος του ακατάσχετου των 1.250 ευρώ που προβλέπεται σήμερα και άρα το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού θα παραμένει αμετάβλητο.

4. Ο συντελεστής 3, πάντως, όσο οι μήνες περνούν και υπό την προϋπόθεση ότι η ρύθμιση τηρείται απαρέγκλιτα, θα αυξάνεται. Στην ουσία, δηλαδή, εάν ένας φορολογούμενος έχει υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, με την εξόφληση πέντε δόσεων των 500 ευρώ θα έχει πετύχει συντελεστή 3,8 και θα μπορεί έτσι να αυξήσει τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ.

5. Τον μέγιστο συντελεστή, ο οποίος, με βάση τα σημερινά δεδομένα, υπολογίζεται περίπου σε 4,5, ο φορολογούμενος θα μπορεί να τον «κερδίσει», όταν πλησιάζει στην πλήρη εξόφληση της οφειλής του, οπότε και θα «ξεμπλοκάρει» αυτόματα ο λογαριασμός του.

Επιβράβευση συνεπών

Εκτός όμως από τη ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό που θα ενεργοποιηθεί, στο σχέδιο νόμου που καταρτίζεται αναμένεται να περιληφθεί διάταξη, με την οποία επίσης θα επιβραβεύονται οι συνεπείς οφειλέτες. Συγκεκριμένα, να σημειωθεί ότι, όσοι φορολογούμενοι ανταποκρίνονται εμπρόθεσμα στην πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων που έχουν υπαχθεί και επιθυμούν την έκδοση φορολογικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο ή για την πώληση ακινήτου, τότε η Εφορία θα τους παρακρατεί λιγότερα χρήματα. Η παρακράτηση, μάλιστα, με βάση το σχέδιο του υπουργείου, μπορεί από το 70% που φθάνει σήμερα να μειωθεί και στο 50% ή και χαμηλότερα, πάντα όμως υπό αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ. ότι δεν έχουν χαθεί δόσεις κ.ά.) και ανάλογα φυσικά με τον λόγο για τον οποίο ζητείται η ενημερότητα. Εφάπαξ εξόφληση Ταυτόχρονα με τα ανωτέρω μέτρα ένα ακόμη που σχεδιάζεται και ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αναφέρει ότι μελετάται είναι αυτό της μεγαλύτερης του 3% έκπτωσης για την εφάπαξ εξόφληση του πρόσθετου φόρου εισοδήματος από τους υπόχρεους, έως και τις 31 Ιουλίου. Όλες οι νέες ρυθμίσεις αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από το 2025.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671