ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
12.07.2024

Φορολογικές δηλώσεις: Μαζική αποστολή διορθωτικών μηνυμάτων άρχισε η ΑΑΔΕ.

 

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Μαζική αποστολή διορθωτικών μηνυμάτων άρχισε η ΑΑΔΕ

Περίπου δύο εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις παραμένουν σε εκκρεμότητα 15 ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής, καθώς από το σύνολο των 6,6 εκατομμυρίων έχουν εκκαθαριστεί οι 4,6 εκατομμύρια. Οι λογιστές ζητούν παράταση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί εφικτή την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τις 26 Ιουλίου. Στο μεταξύ, χιλιάδες φορολογούμενοι γίνονται αποδέκτες μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ με τα οποία τους ζητείται η τροποποίηση της δήλωσης τους.

ΒΙΝΤΕΟ

Αποδέκτες είναι περίπου 270.000 φορολογούμενοι που θα πρέπει να τροποποιήσουν τις δηλώσεις τους καθώς εστάλησαν καινούργια στοιχεία από εργοδότες, ασφαλιστικά ταμεία και άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.

Όπως δήλωσε ο Αντώνης Μουζάκης, φοροτεχνικός: «από αυτούς τους 323.000 που έγινε η δήλωση μόνοι τους, οι περισσότεροι θα πρέπει να πάνε τώρα στο λογιστή».

Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μπορεί να γίνει μέχρι και 26 Ιουλίου, χωρίς πρόστιμο. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, έχοντας ήδη ξεπεράσει τα 4,6 εκατ. δηλώσεις. Αν και πολλοί φορείς της αγοράς ζητούν παράταση της προθεσμίας, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο εκπρόσωπος τύπου υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, δήλωσε: «Με αυτούς τους ρυθμούς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μπορεί να ολοκληρωθεί κανονικά εντός της προθεσμίας».

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά παράταση των φορολογικών δηλώσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τονίζοντας ότι: «η πλατφόρμα άνοιξε με καθυστέρηση (26 Απριλίου 2024) και δυσλειτουργίες, θα υπάρξει μεγάλος αριθμός τροποποιητικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους που έλαβαν προσυμπληρωμένη δήλωση, οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά καλοκαιρινή άδεια και μέχρι τέλους Ιουλίου θα πρέπει να υποβληθεί και το ΦΠΑ Β ’τριμήνου 2024».

Δίμηνη παράταση ζητά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, υποστηρίζοντας ότι τα περισσότερα λάθη στην αρχική πλατφόρμα διορθώθηκαν Μάιο και Ιούνιο, ενώ υπάρχουν ακόμα κάποια λάθη που δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Ο φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης επισημαίνει πως,: «Κάποια στοιχεία έχουν ανέβει λανθασμένα, κάποια λάθη στο τεκμαρτό εισόδημα κλπ».

Με βάση τα τελευταία στοιχεία εκκαθάρισης, περίπου 1,4 εκατ. φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν, κατά μέσο όρο, επιπλέον φόρο 1.376 ευρώ. Περίπου 950.000 φορολογούμενοι με πιστωτικό σημείωμα θα έχουν, κατά μέσο όσο, επιστροφή φόρου 300 ευρώ. Πάνω από 2,1 εκατ. φορολογούμενοι έχουν λάβει μηδενικό σημείωμα.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Πηγή: ερτ

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671