ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
15.07.2024

Nέο μήνυμα Μητσοτάκη για την πενθήμερη εργασία.

 

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Nέο μήνυμα Μητσοτάκη για την πενθήμερη εργασία

Nέο μήνυμα για το καθεστώς της πενθήμερης εργασίας έστειλε μέσω της ανάρτησης του στο facebook o Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«ΔΕΝ καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, που πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και θα ελέγχονται για αυτό από τους επιθεωρητές εργασίας με τη βοήθεια και της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που εφαρμόσαμε πιλοτικά τα προηγούμενα χρόνια και πλέον επεκτείνεται σε όλη την αγορά εργασίας » σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται το καθεστώς της εξαήμερης εργασίας.

Και συνέχισε λέγοντας πως « ΔΕΝ αλλάζει το ωράριο απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, γραφεία, τράπεζες ή υπηρεσίες, το έχετε διαπιστώσει όσοι και όσες εργάζεστε σε αυτούς τους τομείς. Ξαναλέω, αφορά μόνο επιχειρήσεις αδιάλειπτης λειτουργίας και φυσικά ισχύουν στο ακέραιο τα πάγια ήδη νομοθετημένα χρονικά όρια εργασίας, χωρίς να διαταράσσεται το ανώτατο όριο της υπερωριακής εργασίας που έχει πλαφόν τις 150 ώρες ετησίως.

Για αυτό η επιπλέον βάρδια την 6η ημέρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να έχει προσθήκη υπερεργασίας και υπερωρίας. Και μην ξεχνάμε ότι αυτή η επιπλέον εργασία μπορεί να γίνει ΜΟΝΟ με τη συναίνεση του εργαζομένου και αμείβεται με 40% παραπάνω αμοιβή και με 115% αν η βάρδια συμπίπτει με Κυριακή.

Ως προς την τετραήμερη εργασία, να θυμίσω ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει θεσμοθετήσει και την εβδομάδα 4ήμερης εργασίας με τον νόμο «Δουλειές Ξανά», ακριβώς γιατί θέλουμε μια αγορά εργασίας που να παρέχει ασφάλεια και ευελιξία στον εργαζόμενο, με υψηλότερα νόμιμα εισοδήματα αντί για εργασιακή ζούγκλα, ανομία, ασυδοσία, αδήλωτη εργασία και απλήρωτες υπερωρίες. Έχουμε αποδείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε κάνει στην αγορά εργασίας έχουν οδηγήσει στην ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια ακριβώς διότι προστατεύουμε τον εργαζόμενο, μειώνοντας ταυτόχρονα το μη μισθολογικό κόστος για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο, κάτι που λειτουργεί ως κίνητρο για την αύξηση της απασχόλησης. Θέλουμε οι Έλληνες εργαζόμενοι να έχουν καλύτερες -από κάθε άποψη- συνθήκες απασχόλησης, μεγαλύτερη προστασία καθώς και ισορροπία προσωπικής και επαγγελματικής ζωής με στόχο τη στήριξη της νέας οικογένειας ».

Πηγή: https://www.enikonomia.gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671