ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΤΕ - ΣΛΟΤ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
ΣΛΟΤ Αριθμ. Πρωτ.: 1302 ΕΞ / 8.5.2024

Άδειες χρηστών πρόσβασης σε πρόγραμμα Η/Υ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ & ΕΛΕΓΧΩΝ – Ν.Π.Δ.Δ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΣΛΟΤ)

Αθήνα, 8/5/2024
Αρ. Πρωτ. 1302 ΕΞ.

 

ΘΕΜΑ : Άδειες χρηστών πρόσβασης σε πρόγραμμα Η/Υ

Νομική οντότητα προβαίνει σε γενναία “αναβάθμιση” του Εμπορικού/Λογιστικού προγράμματος (Software).

Στην ουσία το παλιό πρόγραμμα δεν ικανοποιούσε τις ανάγκες της εταιρείας μας και προστέθηκαν στο πρόγραμμα νέες δυνατότητες.

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και “νέο” πρόγραμμα γιατί τα όρια “αναβάθμισης” ή “νέου” προγράμματος είναι δυσδιάκριτα; Οι τεχνικές δυνατότητες όμως πλέον αντιστοιχούν σε ένα νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα με τη λεγόμενη αναβάθμιση, αναβαθμίσαμε και τη δυνατότητα των 20 παλαιών θέσεων χρηστών (οι οποίες υπήρχαν) να έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα.

Αυτό διότι οι παλιές θέσεις χρηστών πρόσβασης δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στο νέο πρόγραμμα. Επίσης αγοράσαμε και 5 νέες θέσεις χρηστών.

Ερώτηση

Οι 25 θέσεις χρηστών πρόσβασης αυξάνουν την αξία του παγίου ή μήπως οι 20 παλιές είναι έξοδο και οι 5 νέες αυξάνουν την αξία του παγίου;

Απάντηση:

Ο Ν. 4308/2014 δεν αναφέρεται αναλυτικά στις δαπάνες βελτίωσης των παγίων πέραν της γενικής πρόβλεψης του άρθρου 18 παράγραφος 1 β η οποία ορίζει ότι οι δαπάνες βελτίωσης, γενικά προσαυξάνουν τη λογιστική αξία των παγίων εφόσον πληρούνται τα κριτήρια αναγνώρισης του περιουσιακού στοιχείου.

Λεπτομερής αναφορά στο θέμα γίνεται από το Δ.Λ.Π. 38, στο οποίο μπορεί να αναζητηθεί καθοδήγηση βάσει της παραγράφου 7 του άρθρου 17 του νόμου. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 20 του Δ.Λ.Π. 38 με τίτλο «Άυλα περιουσιακά στοιχεία», προβλέπει:

«Η φύση των άυλων περιουσιακών στοιχείων είναι τέτοια που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν υπάρχουν προσθήκες σε ένα τέτοιο περιουσιακό στοιχείο ή αντικαταστάσεις μέρους αυτού. Κατά συνέπεια, οι περισσότερες μεταγενέστερες δαπάνες είναι πιθανό να διατηρούν τα αναμενόμενα μελλοντικά οικονομικά οφέλη που ενσωματώνονται σε ένα υφιστάμενο άυλο περιουσιακό στοιχείο αντί να ανταποκρίνονται στον ορισμό ενός άυλου περιουσιακού στοιχείου και τα κριτήρια αναγνώρισής του».

Βάσει αυτών, εναπόκειται στη διοίκηση της οντότητας να κρίνει με βάση τα πραγματικά γεγονότα, αν η πραγματοποιθείσα αναβάθμιση του συστήματος αποτελεί προσαύξηση της λογιστικής αξίας του υπάρχοντος ή έξοδο που πρέπει να αναγνωρισθεί στην κατάσταση αποτελεσμάτων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΤ

Αλέξανδρος Σικαλίδης

ΤΑ ΜΕΛΗ

Ευθύμιος Αναγνώστου

Παναγιώτης Βρουστούρης

Κωνσταντίνος Νιφορόπουλος

Διονύσιος Παπαγεωργακόπουλος

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671