ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
19.07.2024

Φορολογικές δηλώσεις: Νομοθετική ρύθμιση με κυρώσεις για λάθη ή καθυστερήσεις σε φορείς, ιδιώτες.

 

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Φορολογικές δηλώσεις: Νομοθετική ρύθμιση με κυρώσεις για λάθη ή καθυστερήσεις σε φορείς, ιδιώτες

Αδειάζει η κλεψύδρα - Προλαβαίνουμε έως τις 26 Ιουλίου διαμηνύει το ΥΠΟΙΚ

Ραλλού Αλεξοπούλου • ralexopoulou@naftemporiki.gr

Σε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και καταλογισμό ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται σε φορείς του δημοσίου ή ιδιώτες σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το επόμενο χρονικό διάστημα.

To ζήτημα απασχόλησε τη συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ). Σύμφωνα με το ΟΕΕ, η νομοθετική ρύθμιση που πρότεινε και αποδέχθηκε ο κ. Χατζηδάκης θα προβλέπει:

• αυστηρό χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, με σαφή ορισμό ημερομηνίας έναρξης – λήξης, από την 1η Μαρτίου μέχρι την 30η Ιουνίου κάθε έτους

• δέσμευση ότι θα έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες, δεν θα υπάρχουν εκκρεμότητες και θα είναι σε πλήρη λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα χωρίς τεχνικά προβλήματα.

• Πρόβλεψη καταλογισμού ευθυνών για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις, που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό.

Σε ό,τι αφορά το φετινό χρονοδιάγραμμα το Προεδρείο του ΟΕΕ ανέδειξε τα ζητήματα, που έχουν ανακύψει, και τα προβλήματα που υπάρχουν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, για τα οποία σε καμία περίπτωση υπεύθυνοι δεν είναι οι λογιστές, επιμένοντας στην ήδη κατατεθειμένη πρότασή του για ολοκλήρωση της περιόδου υποβολής την 30η Σεπτεμβρίου. Ο Υπουργός επανέλαβε όσα έχουν ειπωθεί από το Υπουργείο και την ΑΑΔΕ τις τελευταίες ημέρες και παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα μελετήσει τις προτάσεις και τις ανησυχίες των μελών του ΟΕΕ και των λογιστών-φοροτεχνικών.

Περίπου 1,5 εκατ. δηλώσεις μένει να υποβληθούν έως 26 Ιουλίου

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έχει ξεπεράσει τα 5 εκατ. σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. που θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία μέχρι τις 26 Ιουλίου. «Με τους ρυθμούς αυτούς περίπου μπορούμε να προλάβουμε την 26η Ιουλίου χωρίς να αυξηθεί ούτε στο ελάχιστο ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών. Σε κάθε περίπτωση έχουμε μία αύξηση των ρυθμών άρα πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να δώσουμε παράταση» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στην Αθήνα.

Ο Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνοντας τον κίνδυνο «επιβολής επικείμενων δυσβάσταχτων προστίμων προς τις ήδη καταπονημένες επιχειρήσεις» από τη μη τήρηση των προθεσμιών για την υποβολή των δηλώσεων καλεί σήμερα στις 18.00 όλους τους εμπλεκόμενους σε διαδικτυακή εκδήλωση ώστε να υπάρξει συντονισμός για «κοινή δράση».

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί 5.070.854 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές το 47,12% ή 2.389.386 είναι μηδενικές. Το 20,6% έχει επιστροφή φόρου η οποία κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 313 ευρώ ενώ το 32,27% των εκκαθαριστικών ή 1.636.365 θα πρέπει να καταβάλλουν φόρο ο οποίος σε μέσα επίπεδα ανέρχεται σε 1.515 ευρώ.

Αναζητά IBAN για επιστροφές φόρου

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναζητά 92.150 φορολογούμενους προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους που αντιστοιχούν σε 45 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ κι άρα η ΑΑΔΕ δεν μπορεί να προχωρήσει στην καταβολή των χρημάτων.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, «εάν κατά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης με χρήση της διαδικτυακής υπηρεσίας δεν έχει ήδη γνωστοποιηθεί στη Φορολογική Διοίκηση τραπεζικός λογαριασμός (αριθμός ΙΒΑΝ) και με βάση τη δήλωση προσδιορίζεται πιστωτικό υπόλοιπο και εκδίδεται πράξη με την οποία συνίσταται και βεβαιώνεται απαίτηση για επιστροφή φόρου, εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει για την υποχρέωση γνωστοποίησής του».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 25 Απριλίου, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι σήμερα, έχουν δηλωθεί 1.849.404 ΙΒΑΝ, διαμορφώνοντας τον συνολικό αριθμό των φορολογούμενων με δηλωμένο IBAN σε 8.084.608.

Πώς δηλώνεται ο IBAN

Υπενθυμίζετια ότι ο ΙΒΑΝ δηλώνεται:

• Στην ψηφιακή πύλη myAADE ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία >Δήλωση λογαριασμού ΙΒΑΝ

• Στην εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας >ΙΒΑΝ

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671