ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
25.07.2024

Τέλος χρόνου για τους οφειλέτες του Δημοσίου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα.

 

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Τέλος χρόνου για τους οφειλέτες του Δημοσίου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα

Στις 9 Ιουλίου η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ είχαν αποστείλει μαζικά ειδοποιητήρια

Ραλλού Αλεξοπούλου • ralexopoulou@naftemporiki.gr

Λίγες ώρες απομένουν πλέον για όσους χρωστούν σε εφορία και ΕΦΚΑ πάνω από 150.000 ευρώ και μπορούν ή θέλουν να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Στις 9 Ιουλίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και ο ΕΦΚΑ είχαν αποστείλει μαζικά ειδοποιητήρια στους παραπάνω οφειλέτες καλώντας τους σε διάστημα 15 ημερών να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μέχρι.

Όσοι δεν το κάνουν θα δουν τα ονόματα τους να περιλαμβάνονται στη λίστα των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου και η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 31 Ιουλίου, σύμφωνα με την ισχύουσα προθεσμία.

Η λίστα των οφειλετών παραμένει μόνιμα ενεργή στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ, και για να φύγει ένα όνομα ή μια επωνυμία από τη λίστα θα πρέπει ο υπόχρεος να ρυθμίσει ή να εξοφλήσει τα χρέη του.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη λίστα έχουν πρόσβαση όλοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τράπεζες και δημόσιοι φορείς και αυτό σημαίνει πως οι αναγραφόμενοι σε αυτή είναι εκτεθειμένοι.

Ποια ονόματα θα βγουν στη φόρα

Στη δημοσιότητα θα δοθούν τα ονόματα όσων έχουν:

• ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες υπερβαίνουν σε κύρια εισφορά (κεφάλαιο) τις 150.000 ευρώ και η καταβολή τους βρίσκεται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους, δηλαδή περιλαμβάνονται οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες ανάγονται σε χρονική περίοδο ασφάλισης προγενέστερη του ημερολογιακού έτους που προηγείται της ημερομηνίας δημοσιοποίησης. Ως επιλέξιμες προς δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές νοούνται όλες όσες υπερβαίνουν το χρηματικό όριο των 150.000 ευρώ, ως προς το ύψος της κύριας εισφοράς, μη συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, τόκων, προστίμων και λοιπών επιβαρύνσεων και η παλαιότερη χρονική περίοδος αναφοράς (μήνας/έτος) είναι τουλάχιστον κατά ένα έτος μικρότερη σε σχέση με την χρονική περίοδο άντλησης των στοιχείων από το Ο.Π.Σ.

• Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή στην εφορία η οποία ξεπερνά τις 150.000 ευρώ με την καταβολή να καθυστερεί για πάνω από ένα έτος κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων από τα συστήματα φορολογίας και τελωνείων.

Πάνω από 25.000 οι οφειλέτες

Τα δεδομένα των δημοσιοποιούμενων καταστάσεων θα εμφανίζονται ομαδοποιημένα ανά Α.Φ.Μ. φυσικού/νομικού προσώπου, αθροίζοντας τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές έστω και αν προέρχονται από διαφορετική αιτία ή επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο αριθμός των οφειλετών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 25.000 , με ποσά οφειλών που αντιστοιχούν περίπου στο 90% του συνόλου.

Ποιοι δεν βγαίνουν στα «μανταλάκια»

Από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οφειλές:

• που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής

• που τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου

• που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης

• αποβιωσάντων ή ανηλίκων και

• νομικών προσώπων του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα ακόμα και αν πληρούν τα προαναφερθέντα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και μετά την δημοσιοποίηση των οφειλών υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης, άρσης ή διαγραφής των στοιχείων, είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν αιτήσεως του φυσικού ή νομικού προσώπου.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671