Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων: Έρχονται ισχυρά φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ
Το σχετικό νομοσχέδιο είναι πιθανό να περιληφθεί στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει πριν το τέλος του μήνα
Ραλλού Αλεξοπούλου • ralexopoulou@naftemporiki.gr
Τις τελευταίες πινελιές στο πακέτο των φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων που θα δίνονται για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη μεγέθυνση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων βάζει το οικονομικό επιτελείο.
Το σχετικό νομοσχέδιο είναι πιθανό να περιληφθεί στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει πριν το τέλος του μήνα.
Βασικός στόχος είναι η δημιουργία μεγαλύτερων και πιο δυναμικών επιχειρήσεων που μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο, προσφέροντας παράλληλα περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας. Επιπλέον, συνδέονται με την προσέλκυση επενδύσεων που συνεπάγεται εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αλλά και εισροή τεχνογνωσίας από το εξωτερικό.
Μεταξύ των ρυθμίσεων που εντάσσονται στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται :
* Επέκταση του ισχύοντος πλαισίου στην απορρόφηση μικρών από μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς επικεντρώνεται μόνο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
* Πλήρης ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2009/133 που αφορά το κοινό φορολογικό καθεστώς που εφαρμόζεται στις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μερικές διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων θα ρυθμίζονται οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις εταιρειών.
* Η παροχή κινήτρων για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης, έχοντας ξεπεράσει το πρώτο στάδιο της δημιουργίας. Καθοριστικός εδώ θα είναι ο ρόλος των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και της Αναπτυξιακής Τράπεζας
* Φορολογικά κίνητρα για δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία. Μεταξύ άλλων προβλέπει την αύξηση από τις 300.000 στις 900.000 ευρώ του ορίου των επενδύσεων για τις οποίες ισχύει η έκπτωση 50% από το φορολογητέο εισόδημα όταν αυτές πραγματοποιούνται από angel investors και οποιονδήποτε επενδύσει σε ελληνική startup, με βάση το μητρώο του Elevate Greece.
* Φορολογικά κίνητρα και άλλες μορφές ενίσχυσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτά θα περιλαμβάνονται και αυξημένες αποσβέσεις, διπλάσιες από σήμερα, των δαπανών εισαγωγής τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Ισχυρά κίνητρα θα προβλέπονται και για τους επενδυτές που θα συμμετέχουν στις δημόσιες εγγραφές των επιχειρήσεων αυτών κατά την εισαγωγή τους στην Εναλλακτική Αγορά.
* Μείωση του κόστους εισαγωγής μέσω και της ελαστικοποίησης των σημερινών αυστηρών προϋποθέσεων που επιβάλλουν τη δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου για όσες εταιρείες εισάγονται στην Εναλλακτική Αγορά.
Στις διατάξεις θα προβλέπεται γενικότερα, η απλοποίηση της διαδικασίας συγχωνεύσεων, με κατάργηση γραφειοκρατικών διατυπώσεων, ταχύτερη έκδοση εγκρίσεων, άμεση διεκπεραίωση από φορολογικές υπηρεσίες κα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου 2 στις 3 επιχειρήσεις δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο/εργαζόμενο. Μοναδικός εργαζόμενος είναι ο ιδιοκτήτης. Περίπου το 90% των επιχειρήσεων απασχολεί λιγότερους από 5 υπαλλήλους και δεν έχει άρτια οργανωτική δομή, ούτε αποτελεσματική διάρθρωση και λειτουργία. Επίσης, το 27,4% των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι αυτοαπασχολούμενοι, το μεγαλύτερο ποσοστό σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., όπου ο μέσος όρος αυτοαπασχολούμενων δεν υπερβαίνει το 13,8%.
Η νομοθετική ρύθμιση αποτελεί συνέχεια του ευνοϊκού πλαισίου για τις συγχωνεύσεις που πέρασε στη Βουλή το 2022. Στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονταν η χορήγηση ισχυρών φοροκινήτρων σε επιχειρήσεις μικρού και μικρομεσαίου μεγέθους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα βιωσιμότητας, να συγχωνευτούν ώστε στη συνέχεια να αναπτυχθούν.
Ανάλογο πλαίσιο φοροκινήτρων προσφερόταν και για τις συνεργασίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως είναι οι δικηγόροι, οι μηχανικοί κ.α., όπως επίσης και για τις περιπτώσεις εξαγορών επιχειρήσεων. Ο νόμος 4935/2022 προβλέπει φορολογικά κίνητρα για μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και συνεργασίες προσώπων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος κατά 30%-50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/