Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
Ψηφιακός Big Brother: Πώς η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί κάθε βήμα της διακίνησης αγαθών
Η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο πού θα βρίσκεται κάθε προϊόν από την παραγωγή του μέχρι την κατανάλωση
Γιώργος Παλαιτσάκης • gpalaitsakis@naftemporiki.gr
Τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο κάθε προϊόν που διακινείται στη χώρα μας από την ώρα της εισαγωγής του ή της παραγωγής του ή της κατασκευής του στην Ελλάδα μέχρι την ώρα της παραλαβής του από τον επιχειρηματία, που θα το διαθέσει στην κατανάλωση, θα αποκτήσει η σταδιακά η ΑΑΔΕ.
H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να γνωρίζει, παραδείγματος χάριν, για κάθε αγροτικό προϊόν που διακινείται από την αποθήκη του εμπόρου ή το χωράφι μέχρι να φτάσει στην εγκατάσταση του τελικού παραλήπτη που θα το διαθέσει στην κατανάλωση όλους τους πιθανούς ενδιάμεσους σταθμούς και να προσδιορίζει και το συνολικό κόστος πωληθέντων για την κάθε οντότητα.
Την ίδια δυνατότητα θα έχει, επί παραδείγματι, και για τα καύσιμα που διακινούνται προς τα πρατήρια λιανικής πώλησης και για τα πάσης φύσεως οικοδομικά υλικά που διακινούνται από τους κατασκευαστές τους προς τους εργολάβους ή προς επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικιών στο ευρύ κοινό.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να καταστεί αμεσότερη και ευκολότερη για τις φορολογικές και λοιπές κρατικές αρχές η παρακολούθηση των τιμών των προϊόντων στη χώρα μας, από τη φάση της παραγωγής, της κατασκευής ή της εισαγωγής στην Ελλάδα μέχρι και τη φάση της τελικής τους διάθεσης στην κατανάλωση. Αποκτούν έτσι ένα επιπλέον (και αποτελεσματικότερο εργαλείο) οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης για τον έλεγχο των τιμών και ειδικά στα περιθώρια κέρδους των χονδρεμπόρων και των μεσαζόντων που θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο και ο εντοπισμός, όχι μόνο φορολογικών και τελωνειακών, αλλά και αγορανομικών παραβάσεων θα καθίσταται πολύ πιο άμεσος και ευκολότερος.
Όλα αυτά τα νέα δεδομένα στη διαδικασία ελέγχου των διακινούμενων προϊόντων αναμένεται να δημιουργήσει η σταδιακή υποχρεωτική εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής από την 1η Δεκεμβρίου και μετά σε σειρά επιχειρήσεων.
Τι ισχύει σήμερα
Σήμερα αυτό που ισχύει είναι ότι για όλα τα διακινούμενα προϊόντα και αγαθά αποστέλλονται στο myDATA οι αξίες πώλησης μόνο ως απλά τιμολόγια, χωρίς ωστόσο να ενημερώνονται τα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων για τα είδη και τις ποσότητες των προϊόντων που διακινούνται. Από την 1η Δεκεμβρίου που θα ξεκινήσει σταδιακά η υποχρεωτική έκδοση ψηφιακών δελτίων αποστολής τα ηλεκτρονικά βιβλία των επιχειρήσεων στην πλατφόρμα myDATA θα ενημερώνονται και για τα παραπάνω στοιχεία των διακινούμενων προϊόντων.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΑΑΔΕ προσδοκά, όχι μόνο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και την απλοποίηση του τρόπου τεκμηρίωσης και παρακολούθησης των συναλλαγών από τη μεριά των επιχειρήσεων. Το νέο σύστημα των ψηφιακών δελτίων αποστολής θα δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ να καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τη διακίνηση των αγαθών μέσω της αξιοποίησης των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.
Το βάρος της υποχρεωτικότητας των ψηφιακών δελτίων αποστολής θα πέσει αρχικά σε αγροτικά προϊόντα και οικοδομικά υλικά, όπου έχουν εντοπιστεί αρκετά κρούσματα φοροδιαφυγής.
Αποστολή μηνυμάτων
Στο πλαίσιο αυτό ήδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προχώρησε στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε 155.415 εξατομικευμένες επιχειρήσεις, οι οποίες υποχρεούνται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA από την 1η Δεκεμβρίου.
Σε πρώτη φάση η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής θα είναι υποχρεωτική από την 1η Δεκεμβρίου για επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 200.000 ευρώ, καθώς και για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς:
• ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα),
• φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων,
• οικοδομικών υλικών,
• παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η ΑΑΔΕ, για τις παραπάνω επιχειρήσεις της πρώτης φάσης προβλέπεται η προαιρετική εφαρμογή του μέτρου έως και τις 30/11/2024. Για τις επιχειρήσεις αυτές, η εφαρμογή γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024, όπως ήδη αναφέραμε.
2η περίοδος
Έως και τις 31/3/2025 προβλέπεται η προαιρετική εφαρμογή για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής. Για τις επιχειρήσεις αυτές η εφαρμογή καθίσταται υποχρεωτική από την 1η Απριλίου 2025. Επίσης από 1ης/1/2026 θα διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διενεργούνται από το Δημόσιο, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία.
Οι εξαιρέσεις
Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:
• Αγρότες που υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).
• Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.
• Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.
• Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.
• Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.
Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/