ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
26.11.2024

Κατά 50% μειώθηκαν οι απώλειες ΦΠΑ σε μία πενταετία.

 

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Κατά 50% μειώθηκαν οι απώλειες ΦΠΑ σε μία πενταετία

Τη μείωση του "κενού" ΦΠΑ σε ποσοστό πάνω από 50% σε σχέση με το 2017 δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες. Η σχετική έκθεση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες και, όπως όλα δείχνουν, οι απώλειες, από τα 6 δισ. ευρώ που ήταν το 2017, θα περιοριστούν για το έτος 2022 κάτω από 3 δισ. ευρώ, ενώ θεαματική αναμένεται να είναι η πτώση του σχετικού δείκτη για το 2023, οπότε και εφαρμόστηκαν μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το 2022 αναφέρουν ότι το κενό ΦΠΑ είναι στο 14% επί των δυνητικών εσόδων. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο μετά το 2002, οπότε το κενό είχε υπολογιστεί στο 13,9%.

Σημειώνεται ότι για το 2021 η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπολόγιζε τις απώλειες στο 17,8%, δηλαδή στα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ το 2017, που ήταν η χειρότερη χρονιά, οι απώλειες έφτασαν στο 29,1%, δηλαδή ξεπέρασαν τα 6 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η χώρα μας απέχει ακόμη πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που "βλέπει" απώλειες της τάξης του 5%. Αυτό το ποσοστό ενδεχομένως να πιάσει η χώρα μας το 2025, οπότε θα έχουν μπει σε πλήρη εφαρμογή όλα τα εργαλεία που οδηγούν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Πώς φτάσαμε, όμως, στη μεγάλη συρρίκνωση του κενού ΦΠΑ; Σύμφωνα με πιστοποιημένα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ανταλλαγή πληροφοριών με χώρες του εξωτερικού ανά εξάμηνο οδήγησαν στη μείωση του κενού ΦΠΑ, με το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράττει σημαντικά έσοδα ετησίως.

Από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το κενό ΦΠΑ θα μειωθεί ακόμα περισσότερο, καθώς από τον Ιανουάριο του 2025 θα είναι πλήρως κλειδωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ χωρίς ΦΠΑ τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των εξόδων.

Επίσης εκτιμούν ότι οι απώλειες ΦΠΑ θα περιοριστούν στο 9% (θεωρητικά προσδοκώμενα έσοδα υπό πλήρη συμμόρφωση) έως το 2026 και ότι θα προκύψουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν νέες ελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ή περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη το 2024 τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή υπολογίζονται σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 υπολογίζονται επιπλέον έσοδα ύψους 700 εκατ. ευρώ.

Όπως προαναφέρθηκε, σημαντικό ρόλο στη μείωση των απωλειών ΦΠΑ έχει το κλείδωμα των δηλώσεων ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος στη δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων από τους υπόχρεους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Ό,τι ανεβαίνει στα ηλεκτρονικά βιβλία θα μεταφέρεται και στη δήλωση ΦΠΑ, καθώς και στη φορολογική δήλωση.

Ουδείς θα μπορεί να αυξήσει τα έξοδά του, αλλά, αντίθετα, θα μπορεί να αυξήσει τα έσοδά του.

Συγκεκριμένα, θα μπορεί μόνο να προσθέσει και άλλα έσοδα και ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει, αν και εφόσον έχει κόψει τιμολόγια πωλήσεων τα οποία δεν είχαν τυχόν διαβιβαστεί εντός 24 ωρών στην ΑΑΔΕ, π.χ. λόγω απώλειας σύνδεσης, ή αν εκδόθηκαν χειρόγραφα λόγω κάποια ειδικής εξαίρεσης (λόγω πολύ χαμηλού ετήσιου τζίρου κ.λπ.).

Ουσιαστικά, τόσο τα έσοδα όσο και τα έξοδα των επιχειρήσεων θα βγαίνουν αυτόματα από τα ηλεκτρονικά βιβλία και με βάση αυτά θα φορολογούνται.

Με βάση τον σχεδιασμό:

- Από 1/10/2024 έως και 31/12/2024 μηδενίζονται οι αποκλίσεις στην περίπτωση δεδομένων εσόδων και περιορίζονται σε 5% στην περίπτωση των εξόδων.

- Από 1/1/2025 παύουν να υφίστανται αποκλίσεις τόσο ως προς τα έσοδα όσο και προς τα έξοδα σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα που έχουν διαβιβαστεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Τα νέα ψηφιακά εργαλεία του 2025

- Καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025. Παράλληλα, τίθεται σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2024 η νέα εφαρμογή myDATAapp, που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εκδίδουν και να διαβιβάζουν παραστατικά, όπως τιμολόγια και αποδείξεις λιανικής, απευθείας στην πλατφόρμα myDATA μέσω smartphone ή tablet.

- Έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Πελατολογίου τον Ιανουάριο του 2025. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο αποτελεί ουσιαστικά ένα ψηφιακό βιβλίο πελατών που θα τηρούν υποχρεωτικά συγκεκριμένοι κλάδοι ελευθέρων επαγγελματιών και επιτηδευματιών. Θα παρακολουθείται από την ΑΑΔΕ σε πραγματικό χρόνο online, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διασταυρώσεων και συγκρίσεων με ομοειδείς επιχειρήσεις. Το Ψηφιακό Πελατολόγιο θα ξεκινήσει από κλάδους όπως συνεργεία, φανοποιεία, πλυντήρια αυτοκινήτων και χώροι στάθμευσης και θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εντός του 2025.

- Έναρξη υλοποίησης της υποχρεωτικής εφαρμογής του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής στις αρχές του 2025. Με το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να εκδίδουν ψηφιακά παραστατικά διακίνησης και να διαβιβάζουν τα δεδομένα τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Με αυτόν τον τρόπο οι φορολογικές αρχές θα έχουν μια πλήρη εικόνα του υπό διακίνηση προϊόντος, σε όλα τα στάδια διακίνησης.

- Καθολική επέκταση του Ηλεκτρονικού Τιμολογίου. Το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο είναι ήδη στην καθημερινότητα χιλιάδων επιχειρήσεων και πρόκειται να επεκταθεί η υποχρεωτική του χρήση σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Προηγουμένως αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στόχος είναι η σημαντική αυτή δράση να ξεκινήσει εντός του 2ου εξαμήνου του επόμενου έτους.

Πηγή: capital .gr

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671