Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
27 Νοεμβρίου, 2024
ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στη Βουλή: Όποιος λέει «ΟΧΙ» στην ενσωμάτωση της οδηγίας για τον κατώτατο μισθό αρνείται την ασπίδα προστασίας στους εργαζόμενους
Την αντιπολίτευση προ των ευθυνών της έθεσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως στο πλαίσιο της συζήτησης επί της Αρχής που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού.
Η Υπουργός, αφού προηγουμένως άκουσε με προσοχή και κατέγραψε τις θέσεις και τις ενστάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου, στη δευτερολογία της κατέρριψε τις αιτιάσεις τους μία προς μία ξεκαθαρίζοντας ότι «όποιος λέει «ΟΧΙ» στην ενσωμάτωση της οδηγίας, λέει «ΟΧΙ» στο να αυξάνει μόνο ο κατώτατος μισθός και να μη μειώνεται, «ΟΧΙ» στο να υπάρχει προβλεψιμότητα, «ΟΧΙ» στο να λαμβάνεται υπόψη η ακρίβεια, «ΟΧΙ» στο να επεκτείνεται η προστασία που παρέχει ο κατώτατος μισθός και στους δημοσίους υπαλλήλους, «ΟΧΙ» στο να υπάρχει μία ασπίδα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους».
Η κα Κεραμέως επεσήμανε την πρόοδο που έχει επιτελέσει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της αγοράς εργασίας, αντικρούοντας με τεκμηριωμένα στοιχεία την καταστροφολογία που επιστράτευσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Είναι όλα ρόδινα; Όχι είναι η απάντηση. Έχει σημειωθεί μία σημαντική πρόοδος; Είναι τα πράγματα καλύτερα, σημαντικά από το 2019; Εμείς πιστεύουμε ότι είναι» σημείωσε και ανέφερε μία σειρά από γεγονότα προς επίρρωση.
• Μείωση της ανεργίας κατά 50%, σημειώνοντας το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από το 2009
• Δημιουργία 500.000 νέων θέσεων εργασίας
• Αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 28% και του μέσου κατά 21%
• Αύξηση στους εργαζόμενους νέους κατά 28,9%
• Αύξηση στις εργαζόμενες γυναίκες κατά 24,6%
• Αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, πχ με κλάδου να καταγράφουν αύξηση μέχρι και 61%
• Μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5,5 μονάδες
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ, από το 2019 έως το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα έχει σημειώσει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα βρίσκεται το 2023 στο 79% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου στην πραγματική ατομική κατανάλωση, με ρυθμό αύξησης 23,4% από το 2019 έως το 2023, υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (19,4%).
Παράλληλα, η Υπουργός απαρίθμησε μία σειρά προτάσεων που υπέβαλαν οι εθνικοί κοινωνικοί εταίροι κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης που προηγήθηκε και οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο σχέδιο νόμου.
«Η διαβούλευση που προηγήθηκε με τους κοινωνικούς εταίρους ήταν εξαιρετικά γόνιμη. Ήρθαν οι κοινωνικοί εταίροι και κατέθεσαν αναλυτικές προτάσεις, τις οποίες ενσωματώσαμε ήδη» είπε, αναφέροντας στη συνέχεια ενδεικτικά, ορισμένες εξ αυτών.
• Προβλέφθηκε η συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων,
• Προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο και σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας,
• Αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού,
• Συμπεριελήφθη το «Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΙΝΣΒΕ) στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς που καλούνται να συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού.
«Από τους εταίρους έχουμε λάβει προτάσεις, περιμένουμε και από τα κόμματα. Μέχρι την τελευταία στιγμή θα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε οποιεσδήποτε προτάσεις μπορεί να έχετε σχετικά με το νομοσχέδιο αυτό, να τις συζητήσουμε καλή τη πίστει και να δούμε πως θα μπορούσαν αυτές να ενσωματωθούν παρατήρησε η κα Κεραμέως απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, δηλώνοντας ότι: «Εγώ κατανοώ απολύτως ότι το κάθε κόμμα έχει τη στρατηγική του, έχει τη στόχευση του. Είναι όμως, θεωρώ σημαντικό, προσωπική άποψη, να φύγουμε από το «ΟΧΙ» σε όλα.