Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
4 Δεκεμβρίου, 2024
ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στη Βουλή: Να απαντήσουν τα κόμματα στην Ολομέλεια γιατί απορρίπτουν το δίχτυ ασφαλείας των 950€ για τους εργαζόμενους
Να αποσαφηνίσουν τη θέση τους και να αιτιολογήσουν τεκμηριωμένα τους λόγους για τους οποίους διαφωνούν με το σχέδιο νόμου θέσπισης του νέου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά την ομιλία της την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η κα Κεραμέως παρέπεμψε τη συζήτηση στη διήμερη Ολομέλεια της Βουλής που ξεκινάει αύριο, ζητώντας από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις.
«Γιατί να μην θέλει ένας εκλεγμένος εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου να υπάρχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τον κατώτατο μισθό και πάνω από αυτόν να μπορούν οι κοινωνικοί εταίροι να αποφασίζουν καλύτερες απολαβές; Για να το πω με νούμερο. Ας πούμε ότι ο αλγόριθμος βγάζει 1.000 ευρώ κατώτατο μισθό. Γιατί λοιπόν να μην περιορίσουμε τη δυνατότητα για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας πάνω από τα 1.000 ευρώ και όχι κάτω; Εμείς δεν θέλουμε κάτω, το λέω ευθέως, δεν θέλουμε κάτω. Εσείς που λέτε να μην υπάρχει δίχτυ ασφαλείας θέλετε παρακάτω; Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται. Δεν εξηγείται γιατί να μην θέλετε το δίχτυ ασφαλείας στα 1.000 ευρώ και από πάνω τη δυνατότητα για διαμόρφωση συλλογικής σύμβασης εργασίας» επισήμανε η Υπουργός.
«Και το δεύτερο ερώτημα στο οποίο καλούμε τα κόμματα να απαντήσουν είναι στη δική σας θέση, που δεν υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας, τι γίνεται εάν η συλλογική σύμβαση, η εθνική, όπως λέτε, οδηγήσει σε χαμηλότερο νούμερο από αυτό που έχουμε σήμερα ή εκείνη την περίοδο.
Στο παράδειγμά μου, λοιπόν, εάν είναι 950 για παράδειγμα ο κατώτατος τι γίνεται εάν καταργηθεί αυτός, γιατί με την πρότασή σας δεν θα υπάρχει αυτός καθόλου, και συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι στα 800; Αυτό θέλετε να είναι το μήνυμα στην αγορά;» διερωτήθηκε η κα Κεραμέως.
Απαντώντας στην κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ για το εύρος του διαλόγου, η Υπουργός παρέπεμψε στις δηλώσεις φορέων οι οποίοι, μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής χαρακτήρισαν τη διαβούλευση με το Υπουργείο υποδειγματική και εκτενή.
Παράλληλα, η κα Κεραμέως αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καταθέτοντας στα πρακτικά γράφημα του ΟΟΣΑ στο οποίο η χώρα μας καταλαμβάνει την 11η θέση αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού.
«Θα θέλαμε να είμαστε υψηλότερα; Βεβαίως και θα προσπαθούμε διαρκώς να είμαστε υψηλότερα» τόνισε η Υπουργός.
Αναφερόμενη στο γαλλικό μοντέλο, στο οποίο βασίζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού, η κα Κεραμέως διευκρίνισε ότι η κριτική που ασκείται στη Γαλλία είναι ότι αυτή η μέθοδος δίνει μεγάλες αυξήσεις. Η Υπουργός διευκρίνισε δε, ότι η ελληνική φόρμουλα παρεκκλίνει σε ένα σημείο από τη γαλλική, προκειμένου να είναι ακόμη πιο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους.
«Η γαλλική φόρμουλα, στον παράγοντα που λαμβάνει υπόψη την αύξηση της παραγωγικότητας της γαλλικής οικονομίας, λαμβάνει υπόψη μόνο την παραγωγικότητα στην οποία συμβάλλουν οι εργατοτεχνίτες, τα χαμηλότερα στρώματα εισοδηματικά. Η ελληνική βερσιόν της φόρμουλας που εισάγουμε και συζητούμε σήμερα λαμβάνει υπόψη συνολικά την αύξηση της παραγωγικότητας όλης της ελληνικής οικονομίας. Άρα είναι ακόμα πιο ευνοϊκή για τους εργαζομένους. Άρα λοιπόν, η κριτική που ασκείται στη Γαλλία είναι ότι παραδίνει μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και εμείς ερχόμαστε ως Ελλάδα και παρεκκλίνουμε λίγο από τη γαλλική για να την κάνουμε ακόμα πιο ευνοϊκή για τους εργαζόμενους.» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η κα Κεραμέως απέρριψε τον ισχυρισμό που διατυπώθηκε, ότι μόνο ένας φορέας τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου.
«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μόνο ένας φορέας ήταν υπέρ. Τα πρακτικά τα ίδια τον διαψεύδουν» ανέφερε η Υπουργός, έχοντας προηγουμένως αναγνώσει θέσεις τριών διαφορετικών φορέων από την τοποθέτησή τους σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.
«Και είπε επίσης ο κύριος Καλαματιανός ότι δεν θέλει, λέει, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να έχουμε πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Και εγώ ερωτώ, η αύξηση του κατώτατου μισθού ήδη κατά 28%, προσεχώς κατά 46%, δεν θεωρούμε ότι είναι πραγματική αύξηση; Δεν το θεωρούμε; Μπορεί να μας βρει ο ΣΥΡΙΖΑ άλλα κράτη μέλη που να έχουν αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 50%;» πρόσθεσε.