Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024
ΕΝΦΙΑ 2025: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο φόρο-Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι
Προς τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025 αναμένεται να λάβουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους σχεδόν 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.
Μάλιστα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο αυτόν είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις. Και αυτήν την φορά ο ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να πληρωθεί σύμφωνα με πληροφορίες από τους υπόχρεους σε 12 μηνιαίες δόσεις αντί για 11 δόσεις που ίσχυε μέχρι πρότινος.
Συνεπώς όσοι επιλέξουν τον τελευταίο τρόπο για να αποπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου του 2025 και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2026.
ΕΝΦΙΑ του 2025: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον φόρο
Όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων θα πληρώσει το 2025 το ίδιο ποσό του ΕΝΦΙΑ που κατέβαλε φέτος. Αυτό αφορά τους φορολογούμενους που έχουν κατοικίες ασφαλισμένες και των οποίων η αξία είναι άνω των 500.000 ευρώ. Η έκπτωση του φόρου για την κατηγορία αυτή των ιδιοκτητών ακινήτων παραμένει στο 10%
Οι κερδισμένοι
Πάντως θα κερδίσουν διπλάσια έκπτωση στον φόρο για τις κατοικίες τους που είναι ασφαλισμένες έναντι φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, σεισμό, πυρκαγιά) θα κερδίσουν περισσότεροι από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Το μέτρο αυτό αφορά όσους έχουν κατοικίες φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ διπλασιάζεται στο 20% από 10% που είναι στο φετινό εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που πληρώνει ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ θα πληρώσει το 2025 φόρο 320 ευρώ εάν έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το έτος. Σε αυτήν την περίπτωση ο φορολογούμενος θα έχει το 2025 ένα ετήσιο όφελος της τάξεως του 80 ευρώ από 40 ευρώ που είναι η έκπτωση στον φετινό λογαριασμό.
Υπενθυμίζεται πως για να κερδίσουν τη φοροέκπτωση οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
• Τα ακίνητα θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα και για σεισμό και για πυρκαγιά και για πλημμύρα. Αν δεν είναι τα σπίτια και για τα τρία φυσικά φαινόμενα τότε οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα χάσουν την έκπτωση.
• Η ασφάλιση του σπιτιού θα πρέπει αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Διευκρινίζεται πως εάν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του 1 έτους, τότε το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί αναλογικά.
• Δεν χορηγείται έκπτωση του ΕΝΦΙΑ σε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει σπίτι ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους.
• Ο υπολογισμός της έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ στον λογαριασμό του φόρου γίνεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.
• Η ασφάλιση θα πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμένης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Η έκπτωση έως 50% στον ΕΝΦΙΑ και η πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του φόρου
Αξιοσημείωτο είναι δε πως έκπτωση έως 50% ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αναμένεται να έχουν σχεδόν 1 εκατ. φορολογούμενοι, ενώ από την υποχρέωση καταβολής του φόρου απαλλάσσονται οι ιδιοκτήτες για ακίνητα που έχουν υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμό).
Επίσης λιγότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι προχώρησαν φέτος σε πώληση ή μεταβίβαση ακινήτων με γονική παροχή ή δωρεά καθώς θα μειωθεί η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας τους.
Οι χαμένοι
Ωστόσο «φουσκωμένο » ΕΝΦΙΑ θα δουν οι πολίτες που απέκτησαν ακίνητα το 2024 με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Ενώ σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξουν και κάποιοι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν για πρώτη φορά ΕΝΦΙΑ.
Συνεπώς η «λυπητερή» θα έχει αυξηθεί το 2025 για τους φορολογούμενους που:
• Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι πολίτες που αγόρασαν ακίνητα αξίας άνω των 400.000 ευρώ καθώς πέφτουν στην παγίδα του έξτρα φόρου.
• Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
Πηγή: https://www.enikonomia.gr