Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025
Λογιστικό πλαίσιο-«φρένο» στην κακοδιαχείριση για 1.700 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης – Υποχρεωτικοί οι ισολογισμοί και οι απολογισμοί
Τέλος στην κακοδιαχείριση και την ασυδοσία που επικρατεί στη λογιστική αποτύπωση των οικονομικών εκατοντάδων φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταρτίζουν ισολογισμούς και απολογισμούς, βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Θάνου Πετραλιά, από το 2026, περίπου 1.700 φορείς της γενικής κυβέρνησης (από Περιφέρειες και Δήμους έως νοσοκομεία, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα) θα εφαρμόζουν το Λογιστικό Πλαίσιο Γενικής Κυβέρνησης (ΛΠΓΚ), υποχρέωση που συνεπάγεται την κατάρτιση ισολογισμών και απολογισμών.
Σήμερα η υποχρέωση ισολογισμών και απολογισμών ισχύει μόνο στην Κεντρική Διοίκηση (Προεδρία της Δημοκρατίας, Υπουργεία, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Ανεξάρτητες Αρχές) και μόνο ορισμένοι από τους φορείς γενικής κυβέρνησης εφαρμόζουν κάποιο από τα λογιστικά πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.
Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της κακοδιαχείρισης, από το τρέχον έτος αρχίζει η προετοιμασία προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο περιβάλλον από την επόμενη χρονιά, με «οδηγό» το Λογιστικό Πλαίσιο Γενικής Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες «γραμμές», όλοι οι φορείς, θα πρέπει να προχωρήσουν:
• Στην υιοθέτηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος με ενιαίο τρόπο για το σύνολο των οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης.
• Στην εφαρμογή λογιστικής πλήρους δεδουλευμένης βάσης, η οποία βασίζεται στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Δημοσίου Τομέα (IPSAS).
• Στην εφαρμογή κοινού σχεδίου λογαριασμών με ενιαία οικονομική ταξινόμηση για τον προϋπολογισμό και τη λογιστική.
• Στη δυνατότητα παρακολούθησης πολλαπλών ταξινομήσεων εκ των οποίων η οικονομική, η διοικητική και η λειτουργική είναι υποχρεωτικές.
Ορισμένα από τα λογιστικά μητρώα που θα χρειαστεί να τηρούν οι λοιπές οντότητες της Γενικής Κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του ΛΠΓΚ είναι τα εξής:
1. Μητρώο Παγίων:
Όπως ορίζεται στο ΛΠΓΚ, για τους σκοπούς διαχείρισης και παρακολούθησης των ενσώματων και άυλων παγίων, απαιτείται η τήρηση σχετικού μητρώου τα αναλυτικά δεδομένα του οποίου, θα συμφωνούν με τους σχετικούς λογαριασμούς του Λογιστικού Σχεδίου.
2. Μητρώο Αποθεμάτων (Βιβλίο Αποθήκης):
Για την ορθή καταγραφή της ποσότητας, της αξίας και του κόστους των αποθεμάτων κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός Μητρώου Αποθεμάτων, τα αναλυτικά δεδομένα του οποίου θα συμφωνούν με τους σχετικούς λογαριασμούς του Λογιστικού Σχεδίου.
3. Μητρώο Μισθώσεων:
Όπως ορίζεται στην οικεία Λογιστική Πολιτική, τηρείται για τους σκοπούς διαχείρισης, παρακολούθησης και διάκρισης του είδους των μισθώσεων (χρηματοδοτική και λειτουργική).
4. Μητρώα Προμηθευτών/Πιστωτών/Πελατών/Χρεωστών:
Για λόγους πλήρους καταγραφής και παρακολούθησης σε πραγματικό χρόνο των υποχρεώσεων και των απαιτήσεων των λοιπών οντοτήτων της Γενικής Κυβέρνησης, είναι απαραίτητη η δημιουργία Μητρώων Προμηθευτών, Πιστωτών, Πελατών και Χρεωστών.
Τα συγκεκριμένα Μητρώα έχουν κατά κύριο λόγο παρόμοια συστημική λειτουργία και πληροφόρηση.
5. Μητρώο Επισφαλών Απαιτήσεων:
Για την παρακολούθηση των τυχόν επισφαλών απαιτήσεων της οντότητας, δηλαδή απαιτήσεων των οποίων η είσπραξη θεωρείται αμφίβολη, προκειμένου να προχωρήσει στη διενέργεια των απαιτούμενων απομειώσεων, η οντότητα θα πρέπει να τηρεί αναλυτικά το σχετικό μητρώο.
6. Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών:
Για την ορθή καταγραφή των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδυνάμων κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, τα αναλυτικά δεδομένα του οποίου θα συμφωνούν με τους λογαριασμούς Γενικής Λογιστικής που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα της οντότητας.
7. Μητρώο Παραχωρήσεων:
Όπως ορίζεται στην οικεία Λογιστική Πολιτική, το συγκεκριμένο μητρώο τηρείται για σκοπούς διαχείρισης και παρακολούθησης των συμβάσεων παραχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων στις οποίες ενδέχεται να έχει προβεί η οντότητα.
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος
Πηγή: ερτ