Δευτέρα 21 Απριλίου 2025
Εφορία: Ξεκίνησε η επιχείρηση Σοκ και ΔΕΟΣ
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Τα πρώτα της βήματα κάνει η νέα μονάδα κρούσης ΔΕΟΣ που το καλοκαίρι θα ενεργοποιηθεί πλήρως, στοχεύοντας σε υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Η ΔΕΟΣ ή αλλιώς Δυνάμεις Ελέγχου Οικονομικών Συναλλαγών, θα λειτουργεί σε συντονισμό με τις υπάρχουσες φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες.
Ωστόσο, οι ελεγκτές της ΔΕΟΣ θα ασχολούνται με τις πιο απαιτητικές υποθέσεις και θα επικεντρώνονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες που αποτελούν συχνά εστίες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, όπως το εμπόριο καυσίμων, ο τουριστικός τομέας και ο κλάδος της βιομηχανίας.
Η νέα μονάδα θα αναλάβει επιχειρήσεις με τη βοήθεια drones, ψηφιακών χαρτών, με τη συνδρομή όλων των διευθύνσεων της ΑΑΔΕ για να προχωρά στην αποκάλυψη κυκλωμάτων και περίεργων οικονομικών συναλλαγών. Παράλληλα, θα συντονίζει τους ελέγχους, άμεσα και σε 24ωρη βάση ανιχνεύοντας ακόμα το στίγμα πλωτών μέσων και βυτιοφόρων (GPS).
Το στρατηγείο της νέας ελεγκτικής υπηρεσίας βρίσκεται στα Σεπόλια, στο κτίριο της Υπηρεσίας Ελέγχων Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων όπου μεταφέρεται και η Αίθουσα Επιχειρήσεων της ΑΑΔΕ. Η αίθουσα παρέχει τη δυνατότητα συντονισμού και παρακολούθησης, σε πραγματικό χρόνο, των ελέγχων, ενώ το "ψηφιακό μάτι" της ΑΑΔΕ επιτρέπει την απευθείας μετάδοση πληροφοριών (με φωτογραφίες και video) για μη έκδοση αποδείξεων, λαθρεμπόριο, παρεμπόριο και κάθε άλλη φορολογική ή τελωνειακή παράβαση.
Το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης προβλέπει να υπάρξει συντονισμός όλων των ελεγκτικών υπηρεσιών, με ανάπτυξη κοινών δράσεων και κοινή οργάνωση ιδίως σε μεγάλες υποθέσεις. Η ομάδα ΔΕΟΣ θα αποτελεί την αιχμή του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς επωμίζεται ιδιαίτερα μεγάλο μέρος του φορτίου των ελέγχων ειδικού ενδιαφέροντος.
Ελεγκτικές Δυνάμεις
Οι νέες στρατηγικές ελέγχου στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής δεν περιορίζονται μόνο στη σύσταση της ΔΕΟΣ, αλλά συνοδεύονται και από τη λειτουργία και άλλων ελεγκτικών δυνάμεων όπως το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΜΕΦ) διενεργώντας συνδυαστικούς ελέγχους, ιδιαίτερης πολυπλοκότητας με σύγχρονες ελεγκτικές μεθόδους σε οντότητες-εταιρικά σχήματα και μετόχους – εταίρους – διαχειριστές, που θα εκτείνονται σε μεγαλύτερο εύρος της φορολογικής ελεγκτικής αλυσίδας,
Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο
Στους ελεγκτικούς στόχους των νέων ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται:
- Φυσικά πρόσωπα μεγάλης οικονομικής επιφάνειας με υψηλές τραπεζικές καταθέσεις και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Ανώνυμες εισηγμένες επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 10 εκατ. ευρώ όπως και επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25 εκατ. ευρώ.
- Κάτοικοι εξωτερικού.
- Πρόσωπα που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
Στις βασικές του αρμοδιότητες περιλαμβάνονται:
- Φορολογικοί έλεγχοι για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων και για τον εντοπισμό εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων που δεν έχουν δηλωθεί.
- Λήψη διασφαλιστικών μέτρων για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής (δεσμεύσεις καταθέσεων, ακινήτων, περιεχομένων θυρίδων κ.λπ.)
- Διενέργεια φορολογικού ελέγχου επί υποθέσεων που αφορούν, τόσο σε κατοχή ακίνητης περιουσίας, όσο και σε μεταβίβαση κινητής και ακίνητης περιουσίας (κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και μεταβίβασης ακινήτων).
- Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, όπως η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, οι πληρωμές, οι οφειλές, η συνεχής ενημέρωση και η παροχή των πληροφοριών στα Τμήματα Ελέγχου και στο Δικαστικό της Υπηρεσίας.
Πηγή: capital.gr
