ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜOΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ
"ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ & ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑΤΟΣ "ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ"
Πίσω Aρχική σελίδα

 ΘΕΜΑ:  
22.04.2025

Φορολογία ΑΕΕΑΠ: Ζητούνται λύσεις βελτίωσης.

 

Τρίτη 22 Απριλίου 2025

Φορολογία ΑΕΕΑΠ: Ζητούνται λύσεις βελτίωσης

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Παρεμβάσεις και στο ζήτημα της φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), πέραν των πρόσφατων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο, επιδιώκουν οι διοικήσεις των εταιρειών, προκειμένου να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται και να καταστεί πιο ανταγωνιστικός ο κλάδος έναντι του εξωτερικού.

"Το φορολογικό σύστημα που διέπει τις ΑΕΕΑΠ παραμένει ανοικτό με την Πολιτεία, διότι ο ελληνικός τρόπος φορολόγησης συνιστά μια ελληνική πρωτοτυπία. Συγκεκριμένα, λειτουργεί ως εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών, που δεν μπορούν να καταλάβουν το λόγο για τον οποίο το ποσοστό φορολόγησης των εγχώριων ΑΕΕΑΠ είναι κυμαινόμενο", αναφέρει ο κ. Δημήτρης Παπούλης, διευθύνων σύμβουλος της Trade Estates ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμένα, ενώ οι ΑΕΕΑΠ δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος, φορολογούνται με ετήσιο συντελεστή φόρου ίσου με το 10% επί του εκάστοτε ισχύοντος επιτοκίου παρέμβασης της ΕΚΤ (Επιτοκίου Αναφοράς) προσαυξημένου κατά 1 ποσοστιαία μονάδα επί του μέσου όρου των εξαμηνιαίων επενδύσεών τους σε ακίνητα, πλέον των διαθεσίμων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Παπούλη, αλλά και το σύνολο των επικεφαλής των ΑΕΕΑΠ, το σύστημα αυτό, που θεσπίστηκε μεσούσης της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα, σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων, όπως αυτή που μόλις προηγήθηκε, οι ΑΕΕΑΠ "τιμωρούνται", αντί να στηρίζονται από το θεσμικό πλαίσιο. Ενώ δηλαδή, το κόστος δανεισμού τους αυξάνεται σημαντικά, άρα έχουν και μειωμένη κέρδη, ταυτόχρονα επιβαρύνονται και με μεγαλύτερο φόρο, αντί αυτός να είναι μικρότερος. "Ο φόρος μας έφτασε να είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο φόρο μιας ανώνυμης εταιρείας ακινήτων, που δεν είναι ΑΕΕΑΠ και έχει εταιρικό φόρο 22%. Όταν ξεκίνησε ο θεσμός αυτός το 1999, ορθώς είχε υιοθετηθεί η προσέγγιση ενός μικρού και μοναδικού συντελεστή φόρου. Στην πορεία των ετών όμως, προστέθηκαν και ο ΕΝΦΙΑ, όπως επίσης και η φορολόγηση των μετρητών (ρευστά διαθέσιμα) και καταλήξαμε να αλλοιώσουμε εντελώς την λογική μιας ΑΕΕΑΠ", επισημαίνει ο κ. Παπούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο κλάδος είχε έναν σταθερό συντελεστή φορολόγησης, θα ήταν εφικτή η σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων τόσο της Trade Estates, όσο και των υπόλοιπων ΑΕΕΑΠ. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, οι εταιρείες προτείνουν να θεσπιστεί έναν σταθερός συντελεστής φόρου 0,2% των φορολογήσιμων περιουσιακών στοιχείων της κάθε ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και την μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%, όπως ίσχυε και στο παρελθόν.

Εν τω μεταξύ, ήδη, το νέο θεσμικό πλαίσιο που θεσπίστηκε, παρότι δεν περιλαμβάνει φορολογικές διατάξεις, εισάγει σημαντικές βελτιώσεις, μέσω κυρίως της κατάργησης περιττών γραφειοκρατικών ρυθμίσεων, προσφέροντας μεγαλύτερη ευελιξία κυρίως στον τρόπο λειτουργίας και διαμόρφωσης της επενδυτικής στρατηγικής της κάθε ΑΕΕΑΠ. Για παράδειγμα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα εκμετάλλευσης μονάδων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ με σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της ακίνητης περιουσίας της Α.Ε.Ε.Α.Π., των εταιρειών του ομίλου και των μισθωτών/χρηστών τους αλλά και με γνώμονα την ανάγκη βελτίωσης του ενεργειακού προφίλ της ακίνητης περιουσίας. Όπως είχαν επισημάνει επί σειρά ετών στελέχη του κλάδου, ενώ είχαν αναπτύξει νέα συγκροτήματα logistics μεγάλης επιφάνειας, δεν μπορούσαν να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους, ώστε να τα καταστήσουν πιο "πράσινα" και να μειώσουν έτσι τις λειτουργικές τους δαπάνες, ώστε να είναι πιο αποδοτικά και για τους χρήστες.

Επίσης, το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη συγκέντρωση όλων των διατάξεων της ειδικού καθεστώτος φορολογίας που διέπει τις εταιρείες αυτές, αλλά και την άρση των υποχρεώσεων εκείνων, που δεν προβλέπονται στις Κατευθυντήριες αρχές της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών και τις εξίσωναν με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Παραμένουν ωστόσο όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την προστασία του επενδυτικού κοινού, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσης για υποβολή πόθεν έσχες και της απαγόρευσης αγοράς ακινήτων από τους βασικούς μετόχους.

Πηγή: capital.gr

 

 

       Εκτύπωση σελίδας
Πίσω Αρχή Aρχική σελίδα


ΓΡΑΦΕΙΑ: ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ 1, ΜΑΡΟΥΣΙ, Τ.Κ. 151 22. ΤΗΛ. 210 3217721, 210 3310096, 210 3240557, FAX: 210 3216671