Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
14 Μαΐου, 2025
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άννα Ευθυμίου στο Regional Growth Conference στην Πάτρα
Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης συμμετείχε στο Regional Growth Conference, που διοργανώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Γυναίκα στο σύγχρονο κόσμο: Ισότητα, Δύναμη, Αλλαγή».
Παίρνοντας τον λόγο η Υφυπουργός αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας 8,7% Ιανουάριο 2025 καταγράφοντας το χαμηλότερο ποσοστό από το Δεκέμβριο του 2008.
Από το 2019 έως σήμερα, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση – από 22,1% τον Ιούλιο του 2019 σε 11,3% τον Φεβρουάριο του 2025, ενώ παράλληλα, η απασχόληση των γυναικών αυξήθηκε κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες – ποσοστό σχεδόν τριπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για το 2024 το χάσμα μισθωτής απασχόλησης ανδρών και γυναικών μειώθηκε στις 3,70 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 4,08 ποσοστιαίων μονάδων το 2023 και 6,74 ποσοστιαίων μονάδων το 2019.
Σημαντική συμβολή στη μείωση της ανεργίας συνέβαλαν τα προγράμματα της ΔΥΠΑ από τον Αύγουστο του 2019 έως το Δεκέμβριο του 2024 με μεγάλο ποσοστό ωφελούμενων τις γυναίκες.
Το Υπουργείο Εργασίας ωστόσο, δεν αρκείται στη μείωση των ποσοστών ανεργίας, αλλά στοχεύει σε ένα ολιστικό πλαίσιο στήριξης της γυναικείας απασχόλησης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών, προκειμένου να διαμορφώσει μια αγορά εργασίας χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις.
Σε αυτήν την κατεύθυνση:
Πρώτον: Υλοποιούμε προγράμματα κατάρτισης και επανειδίκευσης με έμφαση στις πράσινες και τις ψηφιακές ειδικότητες. Πάνω από 67% των ωφελούμενων είναι γυναίκες.
Δεύτερον: Εκπονούμε προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης και της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Και τρίτον: Συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία σε πολιτικές εναρμόνισης της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής με στοχευμένα μέτρα όπως:
1.Η ειδική άδεια μητρότητας που επεκτάθηκε χρονικά από 6 σε 9 μήνες και σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και σε αγρότισσες.
2.Μεταβίβαση έως 7 μήνες, από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας, στον πατέρα.
3.Το επίδομα γέννησης που αυξήθηκε στα 2.400 ευρώ έως 3.500 ευρώ.
4.Αύξηση των εισοδηματικών ορίων προκειμένου μια οικογένεια μέσου εισοδήματος να λαμβάνει επιδότηση για βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
5.Αύξηση των vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 20.000
6.Η φοροαπαλλαγή έως 5.000 ευρώ για κάθε παιδί
7.Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς».
8.Η εξομοίωση των δικαιωμάτων των θετών γονέων
9.Οι άδειες φροντίδας και ιατρικών εξετάσεων
10.Η πλήρης προστασία από απόλυση λόγω άσκησης γονικών δικαιωμάτων
Όπως δήλωσε η κα Ευθυμίου:
«Το υπουργείο Εργασίας στηρίζει έμπρακτα τις γυναίκες, ώστε να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και παραμείνουν σε αυτή με προοπτικές εξέλιξης. Στην κατεύθυνση αυτή, υλοποιεί, παράλληλα, στοχευμένες πολιτικές για τις μητέρες, ώστε να ενταχθούν, παραμείνουν ή επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη γέννηση των τέκνων τους, να μειώσουν το βάρος της φροντίδας των παιδιών και να αποκτήσουν, έτσι, οικονομική και επαγγελματική ανεξαρτησία».
Στην ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που θα ήθελε να μοιραστεί με ένα κορίτσι 10-18 ετών η κα. Ευθυμίου δήλωσε:
«Σε όλα τα κορίτσια και στις νέες γυναίκες θα έλεγα να γνωρίζουν την ιστορία των γυναικών που έχουν αγωνιστεί για να βρισκόμαστε εμείς εδώ σήμερα, να μη φοβούνται να διεκδικήσουν και να παραμένουν πιστές στις αξίες τους. Να ακολουθούν τα όνειρά τους, να κάνουν αυτό που αγαπούν, να κλείνουν τα αυτιά τους σε κάθε υποτιμητικό σχόλιο και να δουλεύουν τόσο ώστε να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους».
