Πέμπτη 15 Μαΐου 2025
ΕΦΚΑ: Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο για είσπραξη 1,8 δισ. ευρώ
Ποιες δράσεις περιλαμβάνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Ποιες οφειλές επιλέγονται κατά προτεραιότητα. Τι ισχύει με τη διασταύρωση στοιχείων με την ΓΓΠΣ. Πως οι Συμβολαιογράφοι θα ξεμπλοκάρουν την αγοραπωλησία ακινήτων.
Οι πλέον πρόσφατες οφειλές καθώς και οι οφειλέτες με υψηλά χρέη θα μπαίνουν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των ελέγχων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Παράλληλα, προβλέπονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εντός τριών μηνών από την ένταξη μιας οφειλής στο μητρώο οφειλετών του ΕΦΚΑ και εντός 70 ημερών από την απώλεια κάποιας ρύθμισης.
Στόχος είναι, όπως περιγράφεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του Κέντρου για το 2025, η είσπραξη εσόδων της τάξης του 1,82 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι οι συνολικές εισπράξεις εντός του 2024 ήταν οι υψηλότερες από την έναρξη λειτουργίας του ΚΕΑΟ με τον αρχικό στόχο για εισπράξεις 1,65 δισ. ευρώ να επιτυγχάνεται κατά 119%.
Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο, που δημοσιοποιήθηκε λίγο μετά την ψήφιση της διάταξης για τη δυνατότητα συνεργασίας του ΚΕΑΟ με ιδιώτες, προβλέπεται στενή παρακολούθηση των μεγάλων οφειλετών, αλλά και των στρατηγικών κακοπληρωτών, που εξακολουθούν να δημιουργούν συστηματικά χρέος, με αιχμή την εγγραφή κατασχέσεων σε ακίνητα που τους ανήκουν.
Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την έγκαιρη αποστολή των ατομικών ειδοποιήσεων, τη λήψη αναγκαστικών μέτρων, το διαχωρισμό των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας και τον εντοπισμός των πραγματικά υπευθύνων σε περιπτώσεις οργανωμένης εισφοροδιαφυγής, προβλέπεται η διαρκής ενημέρωση του Μητρώου Οφειλετών και η επικαιροποίησή του.
Παράλληλα, θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διασταυρώσεις με στοιχεία που τηρούνται σε άλλες υπηρεσίες, όπως η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το ΓΕΜΗ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΗΔΙΚΑ, ενώ απαιτείται και αύξηση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 50 άτομα (20% του προσωπικού).
Η αξιολόγηση οφειλών και οφειλετών αποτελεί εξίσου σημαντικό παράγοντα για την αποδοτική λειτουργία του ΚΕΑΟ, με τις βασικότερες δράσεις να προβλέπουν:
- Έγκαιρο προσδιορισμό των οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση οφειλής, οφειλέτες με απώλεια ρύθμισης κλπ.).
- Δημιουργία του προφίλ του οφειλέτη, όπου λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του (νομική μορφή, δραστηριότητα), αλλά και η γενικότερη συμπεριφορά του σχετικά με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.
- Ανάλυση και κατηγοριοποίηση των οφειλών ως προς το ύψος και την παλαιότητά τους. Εξετάζεται για παράδειγμα, το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών ώστε να εκτιμηθεί εάν οφείλονται στην ευρύτερη οικονομική κατάσταση ή σε συστηματική αφερεγγυότητα του οφειλέτη.
- Διαχωρισμό οφειλών πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας, όπως οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια.
- Εντοπισμό παραβατικών συμπεριφορών - οργανωμένης εισφοροδιαφυγής ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες παρεμπόδισης συνέχισης της παραβατικής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Και για το 2025, ως κεντρική επιδιώξη τίθεται η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων οφειλών σε καθεστώς ρύθμισης και η τήρηση των ρυθμίσεων από τους οφειλέτες. Έτσι, προγραμματίζονται η συνεχής ηλεκτρονική ενημέρωση οφειλετών (μέσω e-mail) για τον κίνδυνο απώλειας της ρύθμισης, εντατικοποίηση της αποστολής ειδοποιητηρίων αλλά και η διενέργεια στατιστικού ελέγχου για την πορεία των υποθέσεων εξωδικαστικού μηχανισμού.
Όσο για την υλοποίηση άλλων, ειδικού τύπου ρυθμίσεων οφειλών, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αυτοματοποίησης της ρύθμισης των οφειλών του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το νέο τραπεζικό εργαλείο (ΚΕΑΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΕΙΣ) μέσω του οποίου οι Συμβολαιογράφοι θα προβαίνουν στην απόδοση με μία συναλλαγή, όλων των παρακρατούμενων οφειλών οι οποίες καταγράφονται στην Βεβαίωση Οφειλής για μεταβίβαση ακινήτων με χρήση Κωδικού Πληρωμής RF.
Να σημειωθεί βέβαια, ότι το χρέος προς τον ΕΦΚΑ αυξάνεται συνεχώς, κυρίως λόγο της ανατροφοδότησής του από τα τέλη και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 1,73 δισ. ευρώ αύξησης χρέος κατά το 2024, το 1,55 δισ. ευρώ προήλθε από τα πρόσθετα τέλη.
Επιγραμματικά, οι στόχοι των παραπάνω δράσεων είναι:
- Διενέργεια ελέγχων ορθότητας στο 100% των οφειλετών που εντάσσονται στο ΚΕΑΟ
- Παραγωγή δοκιμίων ελέγχου μητρώου εντός 45 ημερών από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ
- Είσπραξη 1,825 δισ. ευρώ εντός του 2025
- Εκτέλεση 45 μηχανογραφικών ροών έκδοσης ατομικών ειδοποιήσεων
- Διαχείριση 18.000 υποθέσεων εξωδικαστικού μηχανισμού
- Διαχείριση 720 θεμάτων ειδικών ρυθμίσεων
- Άμεση λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών που δεν προχωρούν σε ρύθμιση ή εξόφληση (το αργότερο εντός 3 μηνών από την ένταξη των οφειλετών στο ΚΕΑΟ)
- Λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης εντός 70 ημερών μετά από απώλεια ρύθμισης
- Εφαρμογή της διαδικασίας αναστολής χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών e-ΕΦΚΑ για υποβολή ΑΠΔ σε 220 εργοδότες
Πηγή: https ://www .euro 2day .gr
